Takhle to už dál nejde. Hospodaříte s penězi nás všech, udeřil Ivo Valenta na autorský svaz. A navrhl kontrolu

13.10.2016 14:21

Asociace hotelů a restaurací České republiky vyzvala ve svém dnešním prohlášení poslance, aby do kolektivní správy autorských poplatků vnesli konečně pořádek. Stávající návrh je podle ní nutno zpřesnit a doplnit, jinak bude opět docházet k soudním sporům a jednostrannému nátlaku na uživatele, kteří raději zaplatí požadované, než by se s OSA a Intergramem soudili. V celé věci se angažuje také senátor Ivo Valenta.

Takhle to už dál nejde. Hospodaříte s penězi nás všech, udeřil Ivo Valenta na autorský svaz. A navrhl kontrolu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Ivo Valenta

Zástupci provozovatelů restaurací a hotelů navíc nejsou jediní, kteří se opakovaně ohrazují proti praktikám kolektivního správce OSA. Jde především o navyšování ceníků až o padesát procent. „V praxi to vypadá tak, že se kolektivní správci domluví na částce, kterou chtějí vybrat od uživatelů, a tu jednoduše rozdělí mezi uživatele, které mohou nějakým způsobem dostihnout,“ konstatuje prezident Asociace Václav Stárek. 

Ten rovněž zkonstatoval, že OSA se pokusila zneužít nedokonalosti návrhu novely autorského zákona, jenž je nyní projednáván v Poslanecké sněmovně. „Podle návrhu novely by mělo k 1. 1. 2017 přestat platit tzv. ‚limitní ustanovení‘ v § 23, podle něhož nesmí součet poplatků odváděných všem kolektivním správcům překročit hodnotu 50 % koncesionářských poplatků z TV a rádií. Kolektivních správců je dnes sedm. A jejich množení v minulosti působilo enormní nárůst poplatkové zátěže,“ konstatuje Asociace s tím, že ministerstvo kultury je navrhuje zrušit a nahradit novým kolektivním vyjednáváním o cenách mezi kolektivními správci a zástupci uživatelů. Toho však prý chce OSA využít. „OSA si to vyložila tak, že od 1. 1. 2017 může neomezeně zvýšit ceny. A teprve poté se začít o dalším zvýšení dohadovat,“ dodává Asociace. 

Celá tisková zpráva ZDE

Asociace tak navrhuje, aby byl mnohem lépe než ve vládní předloze upraven proces vyjednávání. „Tak aby bylo jasné, že ceny se sjednávají před začátkem příslušného období – zpravidla roku. Zároveň také chce, aby bylo jasně a přesně stanoveno, jaký je právní stav, pokud mezi jednajícími nedojde k dohodě,“ zmiňuje se v tiskovém prohlášení. Požadavkem je rovněž ustanovení, které by omezovalo růst poplatků na adekvátní a přijatelnou výši.

Senátor Valenta pro změnu chce, aby nad pro něj netransparentním spolkem OSA byl zřízen dozor. „OSA hospodaří s penězi nás všech a nikdo neví, jakým způsobem s nimi nakládá. To je praxe, která nemá obdoby a kterou musíme změnit. Ročně se totiž jedná až o jednu miliardu korun. Zřízení tohoto nového stupně kontroly je navíc i v zájmu samotných autorů a současně jednou z podmínek pro další navyšování sazeb autorských poplatků,“ zmiňuje je Valenta. 

V případě, že se dle jeho slov poslanci celou věcí zabývat nebudou, bude se snažit ji prosadit v rámci projednávání autorského zákona v Senátu. 

„Stávající situace, kdy si OSA libovolně nastavuje pravidla svého fungování bez veřejné kontroly a neúměrně navyšuje poplatky, totiž považuji za nepřijatelnou, nemorální a dlouhodobě neudržitelnou,“ uzavřel.

Celé znění prohlášení Ivo Valenty:

Trvám na zřízení dozoru nad spolkem OSA!

Další z výborů Poslanecké sněmovny dnes bude jednat o novele autorského zákona. Při této příležitosti znovu zdůrazňuji, že si tato novela musí vzít na mušku také Ochranný svaz autorský. Konkrétně trvám na tom, aby byl zřízen dozorový orgán nad tímto naprosto netransparentním spolkem.

OSA hospodaří s penězi nás všech a nikdo neví, jakým způsobem s nimi nakládá. To je praxe, která nemá obdoby, a kterou musíme změnit. Ročně se totiž jedná až o jednu miliardu korun.

Zřízení tohoto nového stupně kontroly je navíc i v zájmu samotných autorů a současně jednou z podmínek pro další navyšování sazeb autorských poplatků.

Již v létě jsem představil svůj návrh na zřízení dozorového orgánu a nabídl jej formou pozměňovacího návrhu poslancům. Vyzývám je tedy k tomu, aby se tímto návrhem zabývali, případně si jej vzali za svůj. Pakliže se poslanci návrhem zabývat nebudou, jsem připraven tuto změnu prosazovat v rámci projednávání autorského zákona v Senátu.

Stávající situace, kdy si OSA libovolně nastavuje pravidla svého fungování bez veřejné kontroly a neúměrně navyšuje poplatky, totiž považuji za nepřijatelnou, nemorální a dlouhodobě neudržitelnou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…