Takhle to zřejmě dopadne s nápadem na regulaci prostituce v Praze. Sněmovna rozhodne

08.10.2014 18:30

Sněmovna by měla podle petičního výboru zamítnout pražský návrh zákona o regulaci prostituce. Výbor dnes poslancům navrhl, aby o zákonné vymezení prostituce požádali kabinet. Vládní předloha by měla podle jeho stanoviska zajistit veřejný pořádek, minimalizovat zdravotní rizika, ochránit prostitutky a prostituty před vykořisťováním a dát pravomoc obcím toto „řemeslo“ na jejich území omezit.

Takhle to zřejmě dopadne s nápadem na regulaci prostituce v Praze. Sněmovna rozhodne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jednání poslanecké sněmovny

Členové výboru z většiny stran se na rozdíl od pražského radního Lukáše Manharta (TOP 09) shodovali na tom, že nedostatky normy nelze opravit. Už dříve padaly výtky třeba k povinné registraci, panovaly obavy z možného úniku údajů. Manhart je stále přesvědčen, že předloha hlavního města obsahuje jen minimální požadavky a registrace by byla kvůli jejich vymáhání nutná. „Stát rezignuje na tuto problematiku,“ tvrdil radní. Jeho stranický kolega František Laudát soudí, že vláda nakonec žádnou normu nezpracuje.

Nevěstince by povolovaly úřady

Proti pražské normě se postavil kabinet a v úvodním kole sněmovního projednávání i někteří poslanci kvůli rozporu s mezinárodní smlouvou proti obchodování s lidmi, k níž Česko před desetiletími přistoupilo.

Prostitutky a prostituti by podle předlohy hlavního města museli mít zvláštní průkazy a chodit pravidelně na lékařské prohlídky. Podléhali by také daňové povinnosti. Norma by prostituci zařadila do podnikání, které by nesměli provozovat lidé mladší 18 let.

Nevěstince by povolovaly úřady. Cílem úpravy je podle předkladatelů zejména oddělit legální prostituci od nelegální. Legální prostituce by byla regulovaným podnikáním. Zákon by měl podle autorů také pomoci chránit veřejný pořádek nebo snížit počet lidí, kteří jsou k prostituci nuceni násilím.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…