Taková bída ještě nebyla. Fridrichová zašla s kamerou na dno Česka

01.03.2021 7:24

„Roste počet lidí, kteří nemají co jíst. Pandemie za sebou nechává v Česku spoušť." Těmito slovy uvedla Nora Fridrichová reportáž o narůstající covidové chudobě v Česku. V obrovských problémech se ocitají lidé, kteří před pandemií normálně pracovali, pracovali na dohodu o provedení práce, nebo na dohodu o pracovní činnosti a dnes jsou na tom tak zle, že někteří přemýšlí i o sebevraždě.

Taková bída ještě nebyla. Fridrichová zašla s kamerou na dno Česka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Chudoba, ilustrační foto.

Koronavirus dopadá tvrdě i na ekonomiku. Dopadá na lidi, kteří po roce boje s pandemií v Česku nemohou najít práci a už nemají dost peněz ani na základní potraviny. Zatímco v roce 2019 chodilo do potravinových bank na 100 tisíc lidí, během roku 2020 vystoupalo toto číslo ke 160 tisícům. V největších problémech se ocitli samoživitelé, samoživitelky, nebo kompletní rodiny s nízkými příjmy.  

Anketa

Stydíte se před zahraničím, jak Česko zvládá covid-19?

28%
72%
hlasovalo: 15061 lidí

„Roste počet lidí, kteří nemají co jíst. Podle centrály potravinových bank je jich o 60 procent více oproti roku 2019. Pandemie za sebou nechává v Česku spoušť. Vedle mrtvých přibývá těch, kteří bojují o to nejzákladnější. O jídlo i o střechu nad hlavou. Krize tvrdě dopadla právě na nejchudší,“ upozornila moderátorka pořadu 168 hodin ČT Nora Fridrichová, když uváděla reportáž natočenou ve frontě před potravinovou bankou.

„V tý hlavě to pořád šrotuje. Říkám si, co budu zítra dělat, jakej mám plán, má vůbec cenu na ty pohovory chodit, budu mít za co jíst a takový. Prostě po psychický stránce na tom jsem poslední dobou hodně špatně,“ řekl na kameru pan Bohumil Peter.

Chodí darovat krevní plazmu. Za odběr dostává 700 korun. „Může se chodit každých 14 dní, takže za měsíc mám 1400 korun. To je můj jedinej příjem,“ dodal pan Peter, který pracoval v kuchyni v restauracích, ale o práci přišel vždycky, když stát restaurace zavřel. Pan Peter se tak ocitl v takové bídě, jakou podle svých vlastních slov nikdy nezažil.

Paní Kristina Sopko přišla o práci už na počátku lockdownu vloni na jaře. Nejdřív prodala všechno, co měla. Teď už nemá co prodávat a nezbývá jí, než žádat o pomoc právě potravinovou banku. Hledání práce jí stěžuje fakt, že má lupénku.

„Po pravdě řečeno, už jsem přemýšlela, že bych to i ukončila,“ prozradila.

V azylovém domě skončila i Ludmila Vlčková, která se stará o šestiletého syna. V covidové krizi ztratila bydlení i střechu nad hlavou. Od státu dostala pomoc v hmotné nouzi 5320, což jí nestačilo ani na nájem. „Z toho žiju,“ popsala svou a synovu situaci.

Tomáš Ervín Dombrovský, analytik společnosti LMC, upozornil, že příjmy lidí pracujících na DPP a DPČ byly většinou tak nízké, že si neplatili ani sociální pojištění, což v praxi znamená, že nemohli žádat ani o podporu v nezaměstnanosti, když přišli o práci.

Úplně bez prostředků zůstala i Zuzana Horníková, lektorka volnočasových aktivit pro děti. „Nula, teraz je to jakože úplně nula,“ popsala do kamery výši svých stávajících příjmů.  

Martin Šimáček, ředitel Centra sociálních služeb Praha, konstatoval, že stát na tuhle situaci vůbec nebyl připraven.

„Stát tady vlastně neměl připravený záchytný systém, aby tyto jednotky stovek tisíc lidí rovnou dokázal zabezpečit alespoň na nějaký krátký čas alespoň v těch základních potřebách, jako je bydlení, jídlo a další základní životní potřeby,“ konstatoval Šimáček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…