Taková byla schůze poslanců kvůli sankcím. Čtěte, co se odehrálo ve sněmovně

10.09.2014 21:27

Poté, co dnes poslanci schválili služební zákon, začalo jednání o výrocích premiéra Sobotky týkajících se protiruských sankcí. Tuto mimořádnou schůzi vyvolala opozice.

Taková byla schůze poslanců kvůli sankcím. Čtěte, co se odehrálo ve sněmovně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedání poslanecké sněmovny

Hned na úvod vystoupil premiér Bohuslav Sobotka. „Vláda skloubila rovnovážným způsobem náš zájem na tom, aby se Evropa neštěpila, aby vůči krizi na Ukrajině vystupovala společně, a současně jsme se snažili maximálním způsobem prosadit naše národní zájmy a snažili jsme se maximálním způsobem ochránit naši ekonomiku."

„Chci jasně říci, že si nepřeji ani jako předseda sociální demokracie, ani jako předseda vlády, abychom se dostali do nějaké nové fáze studené války, do nějakého opakování studené války, aby Evropa znovu byla rozdělována nějakou formou železné opony, protože na to bychom doplatili na jedné i druhé straně," pokračoval předseda vlády.

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg připomněl srpnovou okupaci. „Když vnikly 21. srpna armády Varšavského paktu do Československé republiky, tak jsme si stěžovali, že jsme opuštění. Tentokrát ale, když byla země nám spřátelená, nedaleká Ukrajina přepadena, hlavní byla starost, jestli náhodou při sankcích neutrpíme taky," uvedl.

„Když se tady vyslovují obavy o obnovení studené války, rád bych připomenul, já jsem ještě pamětník, že studená válka začala tím, že byl puč v Praze a že Rusko zahájilo blokádu Berlína. Tím začala studená válka. To bychom neměli zapomenout. Ne že by to byly nějaké anglické, francouzské či americké kroky tehdy. Ano, máme vyjednávat, je to správné. Je ujišťuji vás o jedné věci. S plnými kaťaty se velmi špatně vyjednává," řekl dále Schwarzenberg.

Na jeho slova reagoval poslanec KSČM Stanislav Grospič. „Snaží se Českou republiku vehnat přímo do té ukrajinské krize na jednu stranu pozice a vytvořit to zdání, že Česká republika vlastně musí být tím, kdo bude plnit špičku razicího štítu pro velké kapitálové a mocenské skupiny a zájmy právě jiných, podstatně větších cizích států, které si brousí zuby ať už na Ukrajinu nebo na ten podbřišek Ruska kolem Černého moře."

Poté k řečnickému pultíku přistoupil předseda ODS Petr Fiala. „Nechápu, proč pan premiér Sobotka říká, že sankce nefungují, ale přitom je několikrát při rozhodování - nebo několikrát, aspoň jednou, při rozhodování v Evropské unii dobrovolně podpořil," řekl.

První místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek kritizoval vládu ještě hlasitěji. „Teď je to zahraniční politika, která říká: co je naše, to je i moje a co je moje, na to mi nesahej. A my chceme být věrní spojenci za předpokladu, že nás to nebude nic stát. ... Děláme politiku ostudnou, alibistickou a nedůstojnou pánů Babiše, Sobotky a Bělobrádka. Děláme politiku, na základě které jsme ztratili svůj mezinárodní kredit o několik tříd během několika měsíců. Děláme politiku malých nedůvěryhodných vychcánků."

Zbyněk Stanjura (ODS) k tomu následně poznamenal: „To je věc, kterou my kritizujeme, ta obojakost, jakoby opatrnost. Jsme sice s vámi, ale moc ne, protože co kdybychom to řekli moc nahlas, co by se nám mohlo stát."

Promluvil také šéf komunistů Vojtěch Filip. „Jsem seznámen dobře se situací na Ukrajině a jsem informován svými kolegy z ukrajinské Komunistické strany. Ano, fašizující moc na Ukrajině se pokusila zrušit frakci v ukrajinském parlamentu, pokusila se postavit ukrajinskou Komunistickou stranu mimo zákon,“ prohlásil. „Dopad sankcí, pokud budou uplatněny a budou protisankce, bude pro Českou republiku velmi zdrcující. Ruská federace by ty sankce, které jsme uplatnili jako Česká republika nebo Evropská unie, jistě přežila bez úhony," řekl dále Filip.

Předseda Úsvitu Tomio Okamura řekl, že politika sankcí je cestou do pekel.  „Nejsem rozhodně rusofil ani obdivovatel Putina a snažím se vždy každou událost vidět nezaujatě a posuzovat ve všech souvislostech. Z tohoto pohledu mi nezbývá než k situaci na Ukrajině konstatovat, že politika sankcí je pro Českou republiku cestou do pekel." Poté vyzval vládu, aby aby přestala podporovat takový režim, který podle něj vraždí bezbranné civilní občany vlastní země za to, že nechtějí žít ve společném státě.

Jiří Mihola (KDU-ČSL) uvedl: „Ukrajina je kolos, kolos na hliněných nohou, který vlastně nahrává tou svou dlouhodobě nestabilní situací agresi ať už kohokoliv. Pokud ale máme nějaká jiná řešení, když odmítáme sankce, já se divím, že dávno s nějakým takovým opravdu účinným plánem někdo nevyšel." A pokračoval: „Byl bych opravdu velmi rád, kdyby se na evropský východ znovu vrátil mír. Dost vážně ale pochybuji o tom, že k tomu dojde nějak samo od sebe nebo díky blahosklonnosti nebo z ničeho nic dobrou vůlí pana prezidenta Putina."

Jaroslav Foldyna (ČSSD)to vidí jinak. „Kdybych měl jediný důkaz toho, že české sankce nebo sankce Evropské unie nebo sankce celého světa zachrání lidi na Ukrajině, že zachrání lidi, aby mohli žít v míru, že nebude válka, ano, okamžitě bych tady s tím souhlasil. Jenže zkušenosti s těmi sankcemi, kterých jsme byli svědky v historii, nám ukazují, že to je naprostý nesmysl,“ řekl Foldyna.

Kristýna Zelienková (ANO 2011)uvedla, že nerozumí politikům, kteří mluví o tom, že sankce nepřinesly úspěch. „Prosím, aby si tito lidé uvědomili, že sankce jsou opravdu nejsilnější politický nástroj v současné době, který může západní svět použít. A že tento nástroj vede k cíli. Rusko v tuto chvíli vyčerpalo svoji agresivitu a smířilo se s územím, které dosud obsadilo," sdělila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: kup, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…