Taková slova byste od Šimona Pánka asi nečekali

25.02.2016 7:02

Musíme začít migraci regulovat, jinak přestaneme situaci zvládat, varuje ředitel humanitární organizace Člověk v tísni Šimon Pánek. V rozhovoru pro kulturně společenský měsíčník Xantypa objasnil, jakým způsobem bychom to měli udělat i proč si myslí, že někteří migranti by měli raději zůstat doma. Ruský prezident Vladimir Putin nám prý ale v tomto může zle zatopit.

Taková slova byste od Šimona Pánka asi nečekali
Foto: Hans Štembera
Popisek: Šimon Pánek

Pánek míní, že se Evropa v otázce uprchlíků ocitla v krizi, kterou prohlubují činy tzv. Islámského státu a teroristické útoky, byť se v tom nemusí angažovat uprchlíci. Z pudu sebezáchovy však dle jeho názoru proud migrantů musíme řídit a regulovat tok lidí na kontinent.

Ředitel humanitární organizace radí zřídit předsunutá stanoviště například v Turecku, kde by byly žádosti o azyl alespoň zběžně posouzeny. Pro lidi, kteří projdou tímto sítem, bychom posléze mohli vyslat lodě. Nekompromisně bychom měli dle Pánka odmítat lidi, kteří nemají na azyl nárok, tj. ekonomické migranty ze severní Afriky, Pákistánu a dalších bezpečných zemí.

„To, že chápu pohnutky lidí, kteří chtějí lepší život pro sebe a pro své děti, neznamená, že jim můžeme všem říci: Přijďte, v Evropě najdete lepší život. Ona to nemusí být pravda. Chudý, ale důstojný život v rodné africké komunitě může být emočně šťastnější než materiálně lépe zabezpečené přežívání z podpory na předměstí západoevropské metropole. Mnozí z těch, kteří se vydali s nadějí do Evropy, tu štěstí nenajdou,“ myslí si.

Jedním dechem nicméně dodává, že pokud by byla migrace nějak řízena a probíhala klidněji než nyní, může Evropa absorbovat tři nebo pět milionů lidí ročně. Pánek v této souvislosti podotýká, že se Evropa může stát pestřejší. A také se promění. „Třeba se zastaví úpadek naší konkurenceschopnosti a při tvorbě nových nápadů se uplatní třicet nebo padesát procent etnicky nepůvodních Evropanů. Tento proces ale potrvá mnoho desetiletí a Evropa možná takové oživení potřebuje,“ přemítá ředitel Člověka v tísni.

Stratég Putin a Merkelová v nesnázích

V otázce uprchlické krize by bylo dle Pánka vůbec nejlepší odstranit příčiny migrace, například ukončit válku v Sýrii. Jenomže to jsou prý události, které Evropa nemá ve své moci. „Jenom v oblasti Aleppa, kde působíme, žije čtyři a půl milionu lidí. Ruské bombardování a jím umožněná Asadova ofenziva může jenom tady z domovů vyhnat dva až tři miliony lidí,“ předestírá humanitární manažer.

Ruský prezident Vladimir Putin hodlá dle jeho názoru oslabit Evropu, čemuž prý mohou další uprchlíci skvěle posloužit. „Buď je opravdu vyžene na cestu k nám a prohloubí současnou krizi, nebo nabídne klid zbraní, který Evropě draze prodá, třeba výměnou za zrušení sankcí a uznání záboru Krymu,“ tvrdí Pánek s tím, že Rusové vždy uměli prosadit své zájmy v zahraniční politice.

Německou kancléřku Angelu Merkelovou Pánek nejprve pochválil za záchranu základních hodnot solidarity v Evropě, aby následně uvedl, že pokud by letos přišly do Německa dva miliony lidí místo loňského milionu, německá kancléřka padne a nahradí ji někdo podstatně horší.

Celý rozhovor ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…