Taková trochu jiná Partie: Od vás lidovců bychom se měli učit, lichotil ódéesák. A pak se všichni svorně pustili do Babiše...

16.10.2016 12:07

Hosty nedělní Partie televize Prima byli úspěšný senátor Miloš Vystrčil (ODS), který na Vysočině obhájil svůj mandát, a Renata Chmelová, jež kandidovala ze koalici v čele s lidovci. Komentář k volbám přidal i Petr Just. Nešetřil Andreje Babiše. Měl přijít i neúspěšný senátorský kandidát Zdeněk Škromach (ČSSD), který v sobotu drtivě prohrál, jenže...

Taková trochu jiná Partie: Od vás lidovců bychom se měli učit, lichotil ódéesák. A pak se všichni svorně pustili do Babiše...
Foto: TV Prima
Popisek: Nově zvolená senátorka za Prahu 10 Renata Chmelová /KDU-ČSL, Pir, DPD, LES/

„Dnes tady měl s námi být sociální demokrat Zdeněk Škromach, který v senátních volbách neuspěl, ale na poslední chvíli svou účast odřekl,“ oznámila na úvod moderátorka.

Komentář k senátním volbám přidal politolog Petr Just. Není prý pravda, že by se všechny strany spikly proti Andreji Babišovi. Stalo se to, že lidé, kteří přišli volit kandidáta za hnutí ANO v prvním kole, už nepovažovali za nutné přijít i v kole druhém. „Zdeněk Škromach zvolil v posledních měsících a letech takovou originální kampaň. Byl hodně aktivní na sociálních sítích, jenže voliči mu to příliš nevěřili. Mladšímu politikovi byste tu aktivitu uvěřili spíš... Ani se příliš nedivím, že aktivita Zdeňka Škromacha konzervativní voliče příliš neoslovila,“ konstatoval Just.

Vystrčil zhodnotil počínání Zdeňka Škromacha hodně podobně. Současně takřka do nebes vychválil lidovce. „Já jsem viděl předvolební kampaň KDU-ČSL v našem regionu a lidovci tu kampaň měli skvěle zorganizovanou... My bychom se od nich mohli učit,“ pokyvoval uznale hlavou k Renatě Chmelové. Ta se začala červenat a Vystrčilovi poděkovala za chválu.

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu

Posléze kroutila hlavou nad povolebním prohlášením Andreje Babiše, který doporučil zrušení senátu, když hnutí ANO v senátních volbách ztroskotalo. „Je pro mě nepřijatelné, že politik těsně po volbách začne zpochybňovat roli senátu,“ podivovala se nad počínáním současného ministra financí. „Protože bylo v tomto roce málo požárů, tak zrušíme některé hasiče,“ přisadil si Vystrčil.

„Je to tedy nějaká zhrzenost Andreje Babiše z toho, že neuspěli jeho kandidáti?“ ptala se moderátorka. Chmelová by prý při hodnocení slov Andreje Babiše tak daleko nezašla. V předvolební kampani podle vlastních slov spíš zjistila, že občané mnohdy vůbec nevědí, co takový senátor vlastně dělá. Je proto na politicích, aby přišli mezi lidi a vysvětlili jim, k čemu senát opravdu slouží. Vystrčil jí dal za pravdu.

Je snazší počítat limuzíny, než přemýšlet, posteskl si politolog Just

Podle Justa dnešní pohled na senát ovlivnila politika z poloviny devadesátých let, kdy se o něm diskutovalo a lidé si kladli otázku, zda senát opravdu potřebujeme. „Vedla se debata o tom, kolik to bude stát, že bude potřeba nakoupit 81 nových limuzín, že budeme mít 81 nových politiků, chráněných politiků a tak podobně. Přitom pokud se někdo chce podívat na práci senátu, tak může, může se na stránkách senátu podívat na jeho činnost... Jenže ono je snazší počítat limuzíny,“ posteskl si expert na konto voličů. Posléze vytkl novinářům, že voličům vždy nepřinášejí úplně přesné informace o senátu.

Pár slov padlo i k vládní koalici, která se do sebe podle Justa pustí ještě ostřeji než doposud. Budou gradovat především spory mezi ČSSD a hnutím ANO. Vystrčil diváky upozornil, že se budou vyhrocovat i vztahy uvnitř ČSSD. Proto se mu na senátu líbí, že politici zvolení do horní komory jsou zvoleni občany bez toho, aby potřebovali za sebou široký politický aparát. Senátoři tedy mohou jednat do značné míry nezávisle na politických stranách.

Chmelová lidem připomněla, že senátor má ještě jednu pravomoc, kterou poslanec nemá, a ona jí hodlá naplno využít. „Senát může otevírat témata s pomocí tzv. veřejných slyšení. Senátor má možnost otevřít jakékoli téma pro širokou veřejnost. Přesně tohle chci dělat, aby se o zásadních věcech nejednalo jen na stranických sekretariátech,“ slibovala občanům nová senátorka.

Politolog Just pořad uzavřel prohlášením, že si sám Andrej Babiš zúžil vyjednávací prostor v krajských i senátních volbách, když všechny ostatní strany vykresloval jako „zlodějské“. To, že především v krajích ANO zůstane v opozici, však Babišovi umožní, aby v rétorice „všeci kradnů a já to tu dám do latě“ pokračoval.

reklama

autor: mp

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …