Taková zášť. Nový poslanec ODS odmítá sedět vedle Grebeníčka

25.11.2013 10:53

Sedět ve sněmovně podle abecedy řada poslanců moc nechce. Musí to však vydržet do doby, než si schválí nový zasedací pořádek. "Proč mne pánbůh trestá?“ Napsal na Facebooku poslanec ODS Holeček, když zjistil, že bude sedět vedle komunistického poslance Grebeníčka. Server iHNed.cz píše, že při první schůzi tak budou vedle sedět například komunisté s lidovci.

Taková zášť. Nový poslanec ODS odmítá sedět vedle Grebeníčka
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Martin Kuba v hovoru s občankou. V pozadí lídr ústecké kandidátky Radim F. Holeček

Anketa

Vítáte, že se ČSSD, Babišovo ANO a KDU-ČSL blíží dohodě o vládě?

63%
37%
hlasovalo: 10610 lidí

Dnes poprvé zasedá nová Poslanecká sněmovna, a protože není schválen zasedací pořádek, usadí se poslanci v jednacím sále podle abecedy. To ovšem přineslo řadu nechtěných sousedství a to se některým hodně nelíbí.

Na sociálních sítích se rozběhla diskuse, ve které si zákonodárci stěžují. "Proč mne pánbůh trestá? Na první schůzi vedle Grebeníčka?" napsal na Facebook poslanec ODS Radim Holeček. V dalším komentáři k tématu Holeček napsal, že Grebeníčka považuje za ikonu zvěrstva. Přesto mu nezbývá, než vyčkat do nového schváleného zasedacího pořádku, který je většinou na programu při druhé schůzi.

Server iHNed.cz uvádí další paradoxy vyplývající z usednutí do poslaneckých lavic podle abecedy. Například šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek, známý svým negativním postojem ke komunistům, usedne mezi Jaroslava Borku z KSČM a Františka Adámka, který byl od prosince 1989 tajemníkem ÚV KSČ, následně členem KSČM a nyní se do sněmovny dostal za ČSSD. 

Stranou diskuse o sousedech nezůstal ani poslanec TOP 09 Michal Kučera a dělal si prý legraci z Babišovců. Bude totiž sedět vedle kolegy z ANO Romana Kubíčka. "Tak já vedle někoho z Anofertu. Tak třeba dostanu pečené kuře," napsal Kučera. Není tajemstvím, že šéf hnutí ANO Babiš je majitelem společnosti Agrofert, pod niž spadá i firma Vodňanské kuře.

Jaký bude zasedací pořádek?

"Budeme prosazovat, aby z pohledu předsedajícího vlevo seděla levice a vpravo pravice. Na nás tedy vychází pěkný střed," uvedla mluvčí hnutí ANO Radka Burketová. A vypadá to, že by to mohlo vyjít, protože server iHNed.cz zjistil, že ODS i TOP 09 chtějí sedět jako v minulosti na pravé straně jednacího sálu z pohledu od předsednického stolu. S tím prý souhlasí i KSČM, která chce zamířit na svá tradiční místa vlevo. ČSSD, KDU-ČSL ani Úsvit zatím zasedací pořádek vůbec neřešily.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…