Takové blbosti, že prý uprchlíci jsou invaze. Dokonce jsem slyšel, že Evropané jsou indiáni a muslimové jsou kovbojové, naříkal významný host Jana Čulíka

29.06.2015 8:41

Andrew Stroehlein, evropský ředitel pro média lidskoprávní organizace Human Rights Watch, se minulý týden účastnil zasedání petičního výboru českého parlamentu, na kterém se projednávala petice protiislámské iniciativy Islám v ČR nechceme proti přijímání uprchlíků do naší země. V rozhovoru s šéfredaktorem Britských listů Janem Čulíkem si následně posteskl, jaké slyšel blbosti. Uprchlíci prý nejsou marťani a není pravda, že čelíme jejich invazi.

Takové blbosti, že prý uprchlíci jsou invaze. Dokonce jsem slyšel, že Evropané jsou indiáni a muslimové jsou kovbojové, naříkal významný host Jana Čulíka
Foto: repro foto Youtube
Popisek: Uprchlíci, ilustrační foto

„Mě to fascinuje proto, že Česká republika měla pověst relativně tolerantní a humánní země a teď v poslední době vznikla tahle docela iracionální vlna strachu před něčím, co lidi vůbec neznají,“ zahájil rozhovor Čulík.

Stroehlein uvedl, že na půdě parlamentu slyšel různé hlouposti, což si vysvětluje tím, že se zřejmě lidé z IVČRN, kteří tam vystupovali, nikdy nesetkali s žádným uprchlíkem či muslimem. Za největší perličku považuje lidskoprávní aktivista tezi, že evropané jsou indiáni a muslimové kovbojové tak, jak to bylo v Americe v 18. století a že nám hrozí zničení. „To jsou takové blbosti,“ ulevil si Stroehlein s tím, že důvod k obavám nevidí. Česká republika by prý měla přijmout zhruba 1300 uprchlíků, což je prý míň než 0,01 procenta obyvatel ČR. „To není žádná invaze,“ myslí si.

„Oni mají pocit, že když jim podáte prst, vezmou si celou ruku. A kromě toho většina Čechů nikdy žádného muslima neviděla. To je podobné tomu, že nejvíc rasističtí jsou ti, kteří neznají žádné Romy,“ navázal Čulík. Stroehlein přizvukoval, když uvedl, že je pochopitelné, že lidé mají strach z neznámého. Zvláště když v médiích vidí, čeho je schopen Islámský stát. „Ale ti uprchlíci, kteří sem přijedou, to nejsou bojovníci Islámského státu, to jsou jeho oběti,“ vysvětloval.

Aby své tvrzení podložil, uvedl, že organizace Human Rights Watch mluvila s uprchlíky v jižní Itálii, na Maltě či Řecku. Jeden muž, který s rodinou uprchl ze severního Afghánistánu prý pracovníkům lidskoprávní organizace popsal, že se bál, že Tálibán bude nutit jeho syny, aby se stali sebevražednými atentátníky, a tak raději ze své země odešel. „Mě by opravdu vážení posluchači zajímalo, co byste vy, jako Češi, dělali, kdybyste čelili tomu, že vám někdo sebere desetiletého syna, obloží ho bombama a nechá ho vybuchnout?“ obrátil se Čulík pln rozčilení na kameru.

Za nesmyslný označil Strohlein i argument, který dle Čulíka zaznívá v české debatě o uprchlících – že my jsme takové věci nezavinili, tak proč těm lidem pomáhat. „Podle mezinárodního práva to není otázka, jestli je nějaký stát vinen nebo nevinen. Je to spíš o odpovědnosti,“ uvedl Strohlein s tím, že vracet uprchlíky zpátky je nelegální. „Uprchlíci nejsou marťani, to není invaze. Jsou obětí Islámského státu a musíme jim pomoct,“ zdůraznil na závěr debaty Strohlein.

Rozhovor šéfredaktora Britský listů s představitelem lidskoprávní organizace ke shlédnutí ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…