Takové buranství. Doktor Macek schytal ještě jeden úder za ,,žoldáky"

14.07.2014 10:31

Politický komentátor Bohumil Doležal se v komentáři na svém webu zamyslel nad výrokem někdejšího vrcholného politika ODS Miroslava Macka o žoldácích v souvislosti s českými vojáky, kteří padli při útoku v Afghánistánu. Tím se podle Doležala doktor Macek postaral o vyhrocenou situaci.

Takové buranství. Doktor Macek schytal ještě jeden úder za ,,žoldáky"
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Vítkově slavnostně nastoupily jednotky Armády ČR po návratu z Afghánistánu. Vojáci obdrželi vyznamenání z rukou ministra obrany Vlastimila Picka a náčelníka generálního štábu AČR Petra Pavla

„Je velmi obtížné zbavit se dojmu, že čeští politici a publicisté (zejména někteří) spolu neoficiálně soutěží o to, komu se podaří naštvat (používám slušné, leč méně výstižné slovo) co nejvíc lidí," uvádí obecně svůj komentář Bohumil Doležal, politolog, komentátor a publicista.

Tentokrát se podle Doležala o vyhrocenou situaci postaral Miroslav Macek v souvislosti s našimi vojáky, kteří padli v Afghánistánu. Doktor Macek mimo jiné napsal: „Pořád nerozumím tomu, co je hrdinského na tom být žoldákem. Ten má pochopitelně poslouchat i ty rozkazy, se kterými vnitřně nesouhlasí, a musí se účastnit bitev a válek, které jsou (jako většina těch minulých, současných a budoucích) zcela nesmyslné a nic neřešící. Riziko, že přitom může být zmrzačen nebo zemře, si je dobře vědom. Za to je přece též placen. Má navíc na vybranou: Může se kdykoli žoldu vzdát a jít dělat nějakou méně rizikovou práci."

Za tato slova sklidil vlnu kritiky a vyvolal bouřlivou diskuzi. Jeho výrok rozebírá i publicista ve svém komentáři. Zamýšlí se hned nad otázkou, co je to žoldák. „Za prvé, je to ten, kdo za svou službu v armádě dostává peníze. Za druhé, je to nadávka, a pan Macek jako všichni, co vládnou češtinou, to dobře ví," konstatuje Doležal.

Jak podotýká, všechny armády, co jich kdy na světě bylo, stály na těch, co byli za svou službu v nich placeni. „Nevím, proč by bylo třeba se kvůli tomu, že jsou za svou práci placeni, dívat skrze prsty zrovna na ně a ne rovnou na všechny, co jsou za svou práci placeni," píše publicista a politolog.

Doležal prý není skeptik jako Macek

A dodává, že představa armády, kde vojáci poslouchají jen ty rozkazy, se kterými vnitřně souhlasí, mu připadá být „dosti česká". Navíc pokud prý jde o války, které už proběhly, není Doležal takový skeptik, jako je Macek. „Jsem naopak přesvědčen, že když se na ty konflikty podíváme trochu blíž a podrobněji, v drtivé většině válek nakonec zjistíme, že šlo o 'krvavě vážné věci' a že proti sobě stáli ti, co byli v právu, a ti, co v právu nebyli, a že se to dá poznat – i když bohužel ne vždycky ti, co byli v právu, vyhráli. Jistě, náš svět není dokonalý," píše.

Celý komentář Bohumila Doležala k dispozici ZDE.

A konečně, když se Macek ptá, zda jsou dnes Afghánci šťastnější a spokojenější než před těmi dvanácti lety a zda se my cítíme bezpečněji, odpovídá mu Doležal tím, že celá ta akce byla vedena především kvůli tomu, abychom se my mohli cítit bezpečněji. „To je docela v přádku, naším úkolem není spasit svět, ale zajistit společenství, v němž žijeme, aspoň elementární bezpečnost a jistoty: A přitom musíme ovšem přihlédnout k tomu, aby ve válce naší vinou nadměrně netrpělo civilní obyvatelstvo té země a abychom si své bezpečí nedobývali na účet bezpečí Afghánců," dodává publicista.

„A úplně na závěr ještě maličkost: Každá problematizace, každá nepříjemná výtka má svůj čas. Vykládat, že je žoldák, o někom, kdo se zrovna vrací domů v rakvi, mi připadá jako projev jistého buranství," uzavírá Bohumil Doležal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…