Takové je dědictví Baracka Obamy. Hynek Kmoníček si pomohl přirovnáním s manželkou a milenkou

28.12.2016 7:44

Ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky a budoucí velvyslanec ve Washingtonu Hynek Kmoníček zhodnotil ve svém rozhovoru pro MF Dnes uplynulý rok na Pražském hradě, ale vyjádřil se také k zahraniční politice. Především k té americké.

Takové je dědictví Baracka Obamy. Hynek Kmoníček si pomohl přirovnáním s manželkou a milenkou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ředitel zahraničního odboru na Pražském hradě Hynek Kmoníček

Rok na Pražském hradě hodnotí Kmoníček z prezidentského pohledu jako přeplněný. „Dočasné kauzy a kauzičky, které prodávají média, jsou ze zpětného pohledu jenom pěnou dní. Jednoho dne bude pro historiky docela zajímavé porovnat si státní archiv s denním tiskem a napsat studii o dvou realitách, které se sice ovlivňovaly, ale málokdy potkaly,“ myslí si. Ani kauza končícího protokoláře Jindřicha Forejta podle něj není pracovní záležitostí, která by něco ovlivnila. Nastupující Miroslav Sklenář je dle jeho názoru zkušený. 

Kmoníček se následně vyjádřil hlavně k americkým volbám, kdy 20. ledna vystřídá republikánský kandidát Donald Trump v křesle prezidenta USA Baracka Obamu. „Myslím, že prezident Obama zdědil obrovský batoh problémů po Georgi Bushovi mladším. Jeho zvolení provázela veliká euforie, jako při udělení Nobelovy ceny, kterou dostal za to, co snad někdy v budoucnosti udělá. Je docela přirozené, že se o to pokusil,“ zhodnotil Obamovo působení Kmoníček. Jak zkonstatoval, Obama také končí málem jako izraelský veřejný nepřítel číslo jedna. „Obama také na Blízkém východě zanechává dohodu s Íránem. Bohužel však také bude vnímán minimálně jako spoluautor největší blízkovýchodní chyby desetiletí,“ uvedl. Mínil tím opuštění egyptského prezidenta Husního Mubaraka. 

„Američané tím dali najevo těm vůdcům, kteří s nimi mají nějakou dohodu, že dohoda neplatí. A to znamená, že takovou dohodu musí udělat někde jinde. A dalšími místy pro uzavírání takovýchto dohod budou nyní íránský Teherán a Moskva,“ sdělil Kmoníček.
 
Trump však podle Kmoníčka přebírá lehčí batoh, než přebíral Obama. „Některé problémy byly z rance vysypány, ač tedy hlavně na domácí politické scéně. Ale až bude historie hodnotit Obamu, najde v jeho příběhu nějaké úspěchy i v zahraniční politice,“ dodal diplomat. Za úspěchy vnímá především zabránění eskalaci dalšího napětí s Íránem či nezavlečení Ameriky do pozemní války v Sýrii. 
 
S Trumpem pak, myslí si Koníček, dojde ke změně převídatelnosti a stylu. Ubude prý také politické korektnosti a doba bude přátelská k těm, kteří umějí reagovat rychle. Dle jeho názoru se také dají očekávat kolize s Evropskou unií. „Evropa je stará dáma, která toho příliš zažila, než aby dosahovala rychlých či jednoduchých závěrů. Na to má Spojené státy, které jsou mladší, a proto když vidí problém, udělají rychlou zatáčku doprava nebo doleva. Evropa na zatáčce vidí 17 možností, kudy se vydat, a tak se nakonec nevydá nikam, protože si to musí rozmyslet. Je-li Evropa stará dáma v ne zrovna jednoduchém, ale ani příliš bouřlivém manželství se Spojenými státy, tak se jí teď stalo, že její americký partner za Obamy podlehl svodům mladší asijské milenky. Teď se z nich ale vymaňuje a nastává doba výměny názorů. Evropa by v ní měla být tím klidným, stabilizačním prvkem,“ zmínil Kmoníček.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…