Takové kecy? Ať nepřizpůsobiví jdou, odkud přišli, pravil Zeman... A takto reagují kníže, Dienstbier, Němcová a Jurečka

13.01.2015 8:01

Prezident Miloš Zeman opět rázně rozvířil veřejnou debatu. Tentokrát doporučením, aby se muslimové vrátili tam, odkud přišli. Čeští politici na slova hlavy státu jako tradičně zareagovali podle nátury.

Takové kecy? Ať nepřizpůsobiví jdou, odkud přišli, pravil Zeman... A takto reagují kníže, Dienstbier, Němcová a Jurečka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hovory z Lán nahradil Prezidentský Pressklub.

Anketa

"Řekl bych jim: Pokud nedokážete přijmout pravidla hostitelské země (...), vraťte se domů do své původní vlasti." Tak by Miloš Zeman řešil otázku problémových muslimů. Souhlasíte s ním?

99%
1%
hlasovalo: 33673 lidí

„Každý má žít ve své původní zemi. Něco jiného je cestovat a poznávat jiné kultury a něco jiného ve své původní vlasti pro její prospěch pracovat,“ vyjádřil se Miloš Zeman v rozhovoru pro Deník.cz. V souvislosti s pařížským masakrem také zmínil, že muslimové se začleňují hůře než jiné národnosti a Francii doporučil uvažovat o deportaci. „Pokud nedokážete přijmout pravidla hostitelské země, a vraždění novinářů rozhodně není přijímání pravidel, vraťte se domů do své původní vlasti,“ doporučil prezident.

Na jeho slova v anketě deníku Blesk jako tradičně velmi prostořece zareagoval jeho poražený soupeř z druhého kola prezidentské volby Karel Schwarzenberg. Ten o vrazích z Paříže promluvil jako o „nešťastnících“, kteří svůj domov měli ve Francii, takže by ani neměli být kam odsunuti. „Je mi líto, proč musím vždy analyzovat takové kecy,“ uzavřel své hodnocení Zemanova výroku.

Obdobně se vyjádřil i Schwarzenbergův první místopředseda v TOP 09 Miroslav Kalousek, který rovněž připomněl, že útočníci se narodili ve Francii. „Takže ta rada je asi stejně duchaplná a účinná, jako kdyby někdo panu prezidentovi doporučil, ať se odstěhuje do Moskvy,“ uvedl exministr financí.

Naopak poslankyně ODS Miroslava Němcová v nadsázce uvedla, že důsledná aplikace tohoto pravidla by jí v některých případech nevadila. „Naše vláda by přišla o ministra financí, Praha o paní primátorku,“ připomněla. Ve skutečnosti ale prý tudy cesta nevede.

Marian Jurečka, ministr zemědělství z KDU-ČSL, považuje prezidentův výrok za nešťastný. „Vzpomeňme na komunismus a desetitisíce našich emigrantů, které v jiných státech po světě přijali,“ zdůraznil. Důležité podle něj je hlavně to, aby imigranti po příchodu do nové země dodržovali její pravidla.

Ministr Jiří Dienstbier pak Zemanova slova označil za „v dnešní situaci dokonale populistické stanovisko.“ Prezidentovi prý už zbývá jen vysvětlit, kam by chtěl odsunout tyto francouzské rodáky. „Asi by bylo dobré napřed přemýšlet a poté zodpovědně, nikoliv líbivě mluvit,“ vzkázal na hrad Dienstbier.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…