Takové neštěstí. Podívejte se, co se přihodilo Hillary a Billovi Clintonovým

21.11.2016 9:04

Neúspěšná prezidentská kandidátka Hillary Clintonová musí spolknout další hořkou pilulku. Jak uvádí New York Post, Nadace Clintonových získala v porovnání s rokem 2014 téměř o 40 % méně finančních příspěvků.

Takové neštěstí. Podívejte se, co se přihodilo Hillary a Billovi Clintonovým
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Clintonová

Zatímco v roce 2014 přispěly zahraniční vlády i soukromé subjekty z celého světa do Nadace Clintonových částkou 172 milionů dolarů, po oznámení Clintonové o úmyslu kandidovat na prezidenta Spojených států a faktickém odchodu z Nadace v dubnu 2015 to bylo již jen 108 milionů dolarů. Samotná Nadace Clintonových se přitom stala jedním z klíčových témat prezidentské kampaně a podle mnohých expertů částečně způsobila porážku Clintonové.

Hlavním problémem Nadace Clintonových se stali zahraniční donátoři, kteří si měli za své peníze kupovat přístup na americké ministerstvo zahraničí, v jehož čele Clintonová působila mezi lety 2009 až 2013. Dokonce i deník New York Times, který deklaroval podporu Clintonové, se v obsáhlém srpnovém textu pozastavoval nad jmény zahraničních přispěvatelů. Figurovali mezi nimi muslimské země i ukrajinští oligarchové a vlivní developeři ze třetích zemí světa. 

Nejvíce byl Clintonové vyčítán příspěvek Saúdské Arábie, která, jak uvádí právě New York Times, přispěla v průběhu několika let částkou ve výši deseti milionů dolarů. Clintonová přitom v průběhu své prezidentské kampaně akcentovala boj za ženská práva a s těmi je Saúdská Arábie skutečně na štíru. Ženy v této zemi například ani nemohou řídit automobil a jsou závislé na mužích prakticky ve všech pracovních i soukromých záležitostech.

Anketa

Kdo by se teď měl postavit do čela ČSSD?

hlasovalo: 4453 lidí

Ani žalostný stav ženských práv v Saúdské Arábii však pro Nadaci Clintonových nepředstavoval žádnou překážku. To samé platí o penězích od zetě bývalého ukrajinského prezidenta Janukovyče, jehož vláda byla kritizována za korupci i vraždy novinářů a byla nakonec v roce 2014 za minimálně morální podpory západních vlád svržena. Drtivá většina západních vůdců, včetně Clintonové, se přitom jednoznačně postavila za Janukovyčova následníka v úřadu Petra Porošenka.

Nicméně podezřelých dárců na seznamu Nadace Clintonových bylo mnohem víc, včetně libanonsko-nigerijského developera, který přispěl částkou ve výši pěti milionů dolarů. Clintonová po tlaku médií slíbila, že budou společně s manželem zveřejňovat výsledky hospodaření a jména dárců v pravidelných čtvrtletních intervalech, ale nic takového se stejně nestalo. Donald Trump navíc sliboval, že jmenuje prokurátora, který by měl veškeré okolnosti spojené s neprůhledným financováním Nadace vyšetřit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Provazník

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…