Takové to, já vám tady řeknu, jak je to správné, já vás tady vychovám... Ministr Chvojka se v Partii rozčílil kvůli kritice z USA

09.04.2017 12:12

V nedělní Partii televize Prima proti sobě zasedli ministr pro lidská práva Jan Chvojka a nový předseda poslaneckého klubu TOP 09 Michal Kučera. Řešili spolu situaci v OKD, ministra financí Andreje Babiše, ale také situaci vyloučených lokalit v Česku. Chvojka se před kamerami rozčílil, že tady nestojí o nějaké vychovávání ze strany USA.

Takové to, já vám tady řeknu, jak je to správné, já vás tady vychovám... Ministr Chvojka se v Partii rozčílil kvůli kritice z USA
Foto: ReproFoto: TV Prima
Popisek: Ministr pro lidská práva Jan Chvojka (ČSSD) v pořadu Partie.

V úvodu pořadu se věnovali ukončení režimu oslabování české koruny. Podle Chvojky oslabování pomohlo českým exportérům, ale na druhé straně došlo ke znehodnocení mezd a důchodů občanů. „Došlo ke zvýšení hospodářského růstu, došlo ke zvýšení zaměstnanosti. Já jsem rád, že je oslabování u konce. ... Takovýto umělý zásah by měl být krátkodobý a tři a půl roku krátkodobé není,“ konstatoval ministr Chvojka. Kučera mu dal v podstatě za pravdu.

Guvernér České národní banky Jiří Rusnok v souvislosti s ukončením intervencí poznamenal, že je třeba znovu otevřít téma přijetí eura v Česku. Chvojka je však jiného názoru. Česká politická scéna podle jeho názoru není připravena na přijetí eura. Kučera by také počkal na politickou shodu, ale za TOP 09 se k přijetí evropské společné měny jednoznačně přihlásil. „My jako TOP 09 chceme jednoznačně patřit k tomu tvrdému jádru Evropské unie, což znamená také zavedení eura,“ konstatoval Kučera.

Posléze hosté věnovali pozornost zpřísnění zákona pro cizince. Oba politici se svorně domnívají, že úprava tohoto zákona byla namístě.

„Když vidíme, že ze strany cizinců dochází k nepěkným věcem, je potřeba na to reagovat,“ řekl Chvojka. Kučera doplnil jednu poznámku. „TOP 09 je jednoznačně pro to, aby zákony platily pro všechny a bez výjimky. Ale tady je třeba říci, že ta novela zákona se vztahuje na všechny cizince, na Američany, Kanaďany, prostě na všechny, ne jen na jednu skupinu cizinců,“ upozornil Kučera.

Nechceme lidi nechávat na ulici, bránil se Chvojkovi Kučera

Na přetřes přišla také situace v OKD. Chvojka je přesvědčen, že stát této firmě musí pomoci, zatímco Kučera vyslovil určité pochybnosti. Chvojka svému oponentovi okamžitě vmetl do tváře, že pravice by typicky asi ráda nechala ty lidi na ulici, čemuž se Kučera hned bránil.

„To, co tady říkal ministr Chvojka, že bychom chtěli ty lidi nechat na ulici, to je laciný argument. Skutečnou otázkou je, jak jim pomoci. Já tady hovořím jako vystudovaný důlní inženýr... Stát tam nějakým způsobem musí pomoci, ale otázka je, jak masivní má ta pomoc být a jestli by neměla mířit adresně přímo k těm horníkům, a ne k celé firmě,“ předestřel svou představu Kučera.

Horníci, které netrápí zdravotní obtíže, by podle Kučery měli mít šanci najít jinou práci, protože pracovní trh se potýká s nedostatkem pracovních sil. U starších či nemocných horníků by měl stát využít příslušné sociální programy. „A nesmíme zapomínat, že do podobných problémů se v minulosti dostala řada firem, a to i z jiných oborů, a všechny tyto firmy se musely obejít bez pomoci státu,“ podotkl Kučera. Majitel OKD si podle Kučery neudělal dostatečné rezervy a teď na to doplatí všichni občané.

Chvojka se bránil, že situace v OKD je velmi specifická a v tuto chvíli tu teď nemáme problém podobného rozsahu.


ReproFoto: TV Prima

Kdyby tohle Babiš řekl na Západě, už by nebyl ministrem

Stranou pozornosti hostů nezůstala ani kauza vepřína v Letech u Písku, který stojí na místě nacistického pracovního tábora. Podle Chvojky vláda Bohuslava Sobotky postoupila v řešení tohoto problému nejdál ze všech českých vlád. Ministr připomněl, že o řešení této kauzy mluvil již v roce 1995 Václav Klaus v pozici premiéra České republiky.

Kučera byl podstatně kritičtější. Současná česká vláda prý neudělala za tři a půl roku téměř nic a k dovršení všeho zlého ještě vystoupil ministr financí Andrej Babiš, který měl prohlásit, že v Letech stál pracovní tábor a „kdo nepracoval, šup a byl tam“.

„Ten výrok pana ministra byl natolik nehorázný, že na Západě by takový politik nejen odstoupil, ale stáhl by se úplně z politického veřejného života,“ rozčílil se Kučera. Babiš však v pozici ministra zůstává.

V obecné rovině se hosté shodli na tom, že se snaží řešit problémy s vyloučenými lokalitami. Chvojka podotkl, že zdaleka nejde jen o Romy, ze společnosti začínají být vylučováni mnohdy i osamocení senioři.

Na druhé straně prý však není pravda, že by Česká republika významně zanedbávala práva některých skupin občanů. Kučera mu dal za pravdu. Česká republika i podle jeho názoru umožňuje projevit se a rozvíjet se všem občanům. Chvojka proto odmítl kritickou zprávu z USA, která nedávno konstatovala, že Česko musí řešit nejeden problém ve vztahu ke svým menšinám. Chvojka se bránil, že tyto zprávy možná někdo tvoří podle toho, co si přečetl o České republice v různých článcích na internetu, jenže to ještě neznamená, že to jsou pravdivé informace.

Kučera dal do jisté míry Chvojkovi za pravdu. Přidal ovšem jedno „ale“. Politik TOP 09 vnímá, že někteří politici nahánějí body na probouzení nenávisti. „Před tím já bych velmi varoval,“ konstatoval Kučera s tím, že dřívější nenávistné výroky proti Romům se postupem času přetavily v nenávist části společnosti vůči uprchlíkům.

Chvojka však okamžitě podotkl, že nevidí nic špatného na tom, když chce mít český stát kontrolu nad tím, koho si pouští na své území. Ministr si je vědom toho, že především od států na západ od nás padají na naši adresu kritická prohlášení, ale sám nevidí nic špatného na tom, když chceme mít kontrolu nad tím, koho máme na svém území.  

„Proč by český stát neměl mít kontrolu nad tím, kdo se pohybuje na jeho území. Takové to, já vám tady řeknu, jak je to správné, já vás tady vychovám, to se mi nelíbí,“ shrnul Chvojka. Připomněl také, že občané vyjadřují obavy z migrační krize a politici tyto obavy nesmějí brát na lehkou váhu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…