Takovou moc, jako Andrej Babiš, tady měli naposledy komunisti. Velmi vážně promluvil Ivan Langer

12.05.2015 12:15

Obsáhlé svědectví o svém přátelství s Andrejem Babišem, vážné obavy z jeho chování v politice a ještě větší strach z celkového oklešťování lidské svobody. O tom všem ve velkém rozhovoru pro týdeník Euro promluvil Ivan Langer, bývalý ministr vnitra za ODS.

Takovou moc, jako Andrej Babiš, tady měli naposledy komunisti. Velmi vážně promluvil Ivan Langer
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Langer

Ivan Langer v rozhovoru pro Euro nejprve ujistil, že neplánuje návrat do politiky, pak se ohradil proti své přezdívce „Íčko“ (tu si prý vymyslel novinář Jaroslav Kmenta, se kterým se kvůli tomu Langer již mnoho let soudí), a prozradil, jak to bylo s jeho kontakty na developera Sekyru. Bosse podsvětí Františka Mrázka, k němuž bývá přiřazován, prý v životě neviděl.

Pak dotazy novináře zamířily k jeho vztahu k Andreji Babišovi, kdysi čestnému hostu Langerovy svatby. Exministr vnitra připouští, že současného ministra financí znal mnoho let a mimo oficiální jednání by se mohli nazvat přáteli. „Pokud šlo o politiku a obchod, nepřekročil profesionální rámec,“ zdůrazňuje. Dnes však prý už není o čem mluvit, protože blízký vztah vyprchal Babišovou vinou.

„Nicméně v situaci, kdy on vytvořil politicko-mediální agrokomplex, kterému říkám ANOfert-Press, kdy propojuje politiku, byznys a média a je v největším střetu zájmů od roku 1989, by se naše cesty musely tak jako tak rozejít,“ myslí si Langer.

„Taková koncentrace ekonomické, mediální a politické moci je největším ohrožením svobody u nás od roku 1989. Takovou moc měli naposledy komunisté,“ upozorňuje Langer.

Jako bývalý ministr vnitra se pak vyjádřil k Babišově čilé spolupráci s vyšetřovateli při vytváření dojmu, že to zde funguje „jak v Palermu“. Podle Langera se tyto tendence objevovaly již v minulosti. „Samozvaní očišťovatelé společnosti, protikorupční bojovníci v uvozovkách, delší dobu vytvářeli atmosféru negace, podezíravosti, nenávisti. A kvůli tomu přestávaly platit základní mechanismy fungování právního státu,“ vysvětluje exministr. Výsledkem jsou podle něj zcela nestandardní policejní postupy.

„Když jsem na začátku takzvané kauzy Nagyová u velkolepého policejního zásahu řekl: Žalovaní budou žalobci a žalobci budou žalovaní, mnozí mi nevěřili. Ale má slova se potvrdila,“ poznamenává.

Pozoruje prý neustálé ubývání naší svobody. „V jednotlivostech to mnohdy uniká, ale jako celek to již všem svobodomyslným lidem musí nahánět hrůzu,“ říká. Sledujeme prý rostoucí počet odposlechů, nové a značně gumové skutkové podstaty trestných činů, registry bankovních účtů, nebo posilování kompetencí tajných služeb. „Svoboda bez odpovědnosti je anarchie. Moc bez odpovědnosti je totalita. Každý nechť si řekne, kterým směrem se naše společnost ubírá,“ dodal.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …