Takový binec! Petříček a Schwarzenberg naštvali Zemana. A dusno je i nadále. Něco se prý musí stát

25.05.2020 11:32

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) a bývalí ministři zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) a Karel Schwarzenberg (TOP 09) se v sobotním textu pro deník Právo postavili proti plánu Izraele anektovat osady na Západním břehu Jordánu. Následně přišla velmi důrazná odpověď z Pražského hradu, vyjádřil se však také europoslanec za ODS Jan Zahradil či právník Tomáš Tyl. "Takový bordel v české zahraniční politice nepamatuji," poznamenal například Zahradil.

Takový binec! Petříček a Schwarzenberg naštvali Zemana. A dusno je i nadále. Něco se prý musí stát
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Petříček

V Izraeli proběhly v krátkém čase hned troje parlamentní volby. Až po těch třetích dokázali dva hlavní rivalové Benjamin Netanjahu a Benjamin Ganc zasednout k jednou stolu a utvořit koaliční vládu. Dohodli se, že se o premiérskou funkci podělí.

Anketa

Vládnou Piráti hlavnímu městu Praze kvalitně?

2%
96%
hlasovalo: 12985 lidí

Mimo to také přišli s plánem na anexi židovských osad na Západním břehu Jordánu. Český ministr zahraničí Tomáš Petříček dal najevo, že s plánem nesouhlasí, protože podle jeho názoru by znemožnil vznik Palestiny jako samostatného státu. Jeho předchůdci v úřadu Lubomír Zaorálek (ČSSD) a Karel Schwarzenberg (TOP 09) se k němu přidali.

„Víme, že Izrael je vzácným příkladem demokracie na Blízkém východě, ale týká se to pouze jeho vlastních občanů, nikoli Palestinců na okupovaných územích. Víme také, že Palestinci v minulosti promarnili možnosti dosáhnout urovnání konfliktu. To ovšem neznamená, že mají být nyní obráni o úrodná území, klíčová pro vytvoření jakékoli formy palestinského státu,“ zkritizovala trojice mužů izraelské plány.

Prezident republiky Miloš Zeman s tímto prohlášením následně vyslovil „ostrý nesouhlas“. „Prezident republiky Miloš Zeman vyjádřil ostrý nesouhlas s článkem 'Co bude s Palestinci a izraelskou demokracií?‘ (23. 5. 2020, Právo), který narušuje naše vztahy jak se státem Izrael, tak s USA, Tento článek je popřením dosavadní zahraniční politiky ČR vůči Izraeli,“ napsal Ovčáček na sociální síti Twitter.

"Takový bordel v české zahraniční politice nepamatuji za celou dobu existence ČR," zareagoval následně europoslanec za ODS Jan Zahradil. "Ano, vždy tady bylo jisté napětí mezi Hradem a Strakovkou, mezi prezidentem Havlem a premiérem Klausem, mezi prezidentem Klausem a premiéry Špidlou, Paroubkem i Topolánkem, mezi prezidentem Zemanem a premiérem Sobotkou. Ale dnes už se to zcela vymklo, máme těch zahraničních politik asi pět: kromě té hradní a té vládní ještě jednu senátní, pak jednu komunální a naposled ministersko-exministerskou. Trochu luxus na desetimilionový stát," píše dále euoposlanec.

"Prvotní příčinou všeho je zejména to, že v Černínu sedí bezpečně nejslabší ministr zahraničí od roku 1992. Není schopen nic koordinovat, neumí předcházet konfliktním situacím ani hledat nejmenší společný jmenovatel, nikdo ho nerespektuje a tudíž ani neposlouchá. Volný prostor pak vyplňují jiní. Jsme s tím naprosto k smíchu," uzavřel.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

Na Twitteru pak Zahradil poznamenal, že se česká zahraniční politika zcela rozpadla. "Nejen že ji ministr Tomáš Petříček dlouhodobě není schopen koordinovat, sjednocovat rozdílná stanoviska, předcházet konfliktním situacím - ještě sám k chaosu přispívá. Toto je historicky nejslabší vedení Ministerstva zahraničních věcí, bez autority, bez respektu," uvedl.

A právě na tato slova reagoval právník Tomáš Tyl. 

"Já se obávám, že se pan Jan Zahradil tragicky mýlí. Zcela zbytečně podceňuje protivníka. Pokud se 3 ministři, z toho 1 ve funkci, shodnou na tom, že napíší do novin článek, v němž se vyjádří 'propalestinsky', resp. 'protiizraelsky', nemyslím, že by zde bylo 'historicky nejslabší vedení MZČR'. Naopak. Je vidět, že MZČR ovládají lidé, kteří by dávno neměli ovlivňovat oficiální českou zahraniční politiku a místo toho by měli maximálně na Orlíku prošoupávat bačkorama perský koberce. Není tomu tak a buďme upřímní - naši zahraniční politiku (dle mého názoru) řídí kdosi, kdo se schovává za tzv. Aspen Institut, kdy pan Petříček drží otěže pevně v rukou. Kdo drží pevně v rukou pana Petříčka, to ví jen zasvěcení a já to nejsem. A propos, neviděli jste někdo pana Pocheho?" zeptal se ve své reakci Tomáš Tyl.

"Nedávno jsem koukal na začátek tiskovky pana ministra Petříčka. Byla tam moderátorka, zjevně zaměstnankyně ministerstva, kdy pan Petříček se postavil na své místo a udělal na ni takové příkazné gesto, že má jít k mikrofonu a ohlásit ho, že jsem si v tu chvíli úúúplně přál být zaměstnancem MZČR. Možná ode dneška, kdy se už nemusí nosit roušky, by mohl na své podřízené pískat..." dodal Tyl. 

K textu v deníku Právo se vyjádřil také Institut svobody a demokracie, za nímž mimo jiné stojí ekonomka Hana Lipovská a novinářka Jana Bobošíková. "Česká politika má za sebou horký víkend. V sobotu vyšel v deníku Právo společný článek tří ministrů zahraničí - Tomáše Petříčka, Lubomíra Zaorálka a Karla Schwarzenberga. Autoři v něm kritizují politiku Izraele a USA při řešení izraelsko-palestinského konfliktu. Prezident Zeman i premiér Babiš se od 'článku tří' distancovali Text, který ministerstvo zahraničí následně označilo za 'úvahu', autoři zakončují slovy o budoucím 'dosažení společné evropské pozice' při řešení izraelsko-palestinského konfliktu," poznamenává Institut.

"ISDe si klade následující otázky: Kdo tuto pozici bude za Českou republiku dosahovat a tedy vyjednávat? Ministři kultury a zahraničí z menšinové ČSSD bez vědomí předsedy Vlády a bez rozhodnutí Vlády? Nebo bude pozici České republiky do 'společné evropské pozice' vtělovat exministr Schwarzenberg z TOP 09 prostřednictvím letošní mezinárodní iniciativy namířené proti izraelsko-americké spolupráci? Politika je založena na zájmech. Jaké zájmy spojují socialistické ministry Lubomíra Zaorálka a Tomáše Petříčka a čestného předsedu TOP 09 exministra Karla Schwarzenberga? A proč na jejich 'úvaze' nespatřují nic v rozporu s 'českou pozicí' Piráti? Čí zájmy signatáři 'úvahy' hájí? České to evidentně nejsou, jak dal najevo prezident republiky Miloš Zeman i předseda vlády Andrej Babiš," píše ISDe ve svém komentáři.

A ptá se i dále: "Proč považují tři ministři za nutné kritizovat a urážet Izrael i Spojené státy, naše mezinárodní spojence? Kdo je skutečně autorem 'úvahy'? A proč jazyk textu ze všeho nejvíce připomíná strojový překlad z angličtiny do češtiny? Proč "úvaha" vyšla právě teď? Jak dlouho ještě bude předseda vlády přihlížet vytváření paradiplomatických struktur? Jak dlouho ještě budou naši zahraniční politiku destruovat starostové, senátoři a exministři? Jak dlouho ještě bude trvat, než vláda začne v souladu s Ústavu ČR skutečně zodpovídat za zahraniční politiku naší země? Odpovědi nejen na tyto otázky hledáme," zakončil Institut.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…