Takový konec si Nečas nezasloužil, vzdychal v ČT Alexandr Vondra. Pak promluvil i k ProMoPro

10.03.2015 21:42

Hostem úterního Hyde parku České televize byl exministr obrany Alexandr Vondra (ODS). Hovořil o kauze Jany Nagyové-Nečasové, o vekslácích napojených na ODS i o kauze ProMoPro. Přes všechny tyto problémy si ale myslí, že jsme za dvacet let po listopadu 1989 prožívali zlatý věk, zatímco teď díky pohledu na Rusko vidí leccos černě. Prozradil, jak vypadá jeho noční můra.

Takový konec si Nečas nezasloužil, vzdychal v ČT Alexandr Vondra. Pak promluvil i k ProMoPro
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandr Vondra

Hned v úvodu mluvil o případu Jany Nagyové-Nečasové, když už během dneška svědčil u soudu na Praze 1. "Já jsem nevěděl, že tajné služby úkolovala paní Nečasová. A když jsem se před dvěma lety dozvěděl, k jak velikému zásahu na Úřadu vlády došlo, tak jsem byl šokován monstrózností akce, která byla neadekvátní,“ prohlásil exministr s dovětkem, že se mu neuvěřitelné zdá i to, že by paní Nečasová úkolovala vojenské zpravodajce. "Já tomu stále nemohu uvěřit a kladu si otázku, o čem to všechno je,“ podotkl.

Umí si prý představit řadu důvodů, kdy bezpečnostní složky zjišťovaly informace bez toho, aby ministra informovaly.

Zdůrazňoval také, že jako ministr byl občany placen za to, aby pracoval. "Což jsem se snažil dělat, nebyl jsem placen za to, abych nahlížel do ložnic svých kolegů,“ uvedl. A pokud komunikoval s Nečasem, dělal to vždy přímo, bez Nagyové-Nečasové jako prostředníka. Nečas předvedl určité selhání, kterým si cestu do politiky navždy uzavřel, ale za to, co pro tuto zemi udělal, si takovýto konec nezasloužil. Soud navíc musí rozhodnout, zda se skutečně stalo to, co tvrdí žalobci.

Chyby ODS a zlatý věk

"Část našich lidí si nechala připustit veksláky z pomezí politiky a byznysu,“ posteskl si Vondra, podle něhož to byla chyba, k oslabení ODS prý přispěla i ekonomická krize, kterou bylo třeba řešit, a občanští demokraté to dělali. Vondra proto své straně neustále věří. Přesto, že rozhodně nešlo o dokonalou stranu, je liberální model demokracie, který prosazuje, mnohokrát lepší než oligarchizace politiky, kterou sledujeme dnes, kdy jeden člověk získává obrovskou moc.

"Přes všechnu korupci a problémy, kterým jsme čelili, si troufám tvrdit, že doba dvaceti let po listopadu 1989 tím zlatým věkem byla, protože jsme se měli nejlépe ve své historii,“ prohlásil jasně host. "I u nás nastupuje k moci oligarcha, což je nebezpečné, je to ostatně vidět na Ukrajině, ale především v Rusku. Vládnoucím oligarchou je Putin, mimochodem jeden z nejbohatších lidí na Zemi,“ pronesl host.

ProMoPro, Rusko a první světová válka

Ve vysílání došlo i na kauzu ProMoPro. Vondra je přesvědčen, že evropské předsednictví z roku 2009 po technické stránce proběhlo dobře, ale jestli došlo k nějaké škodě, musí určit soud, který následně rozhodne i o případném trestu či náhradě finanční újmy. "Málokdo si uvědomuje, že to byla logisticky velmi náročná věc,“ podotkl host.

Vyjadřoval se také k Ukrajině a Rusku. Rozhodně prý nechce šířit špatnou náladu mezi českou veřejností, ale ve vztahu k Rusku je prý třeba zachovávat velkou opatrnost. Na jedné straně zde stojí Putin, který drží v rukou obrovskou moc, ale na straně EU schází někdo jako Winston Churchill.

"Taková ta pověst, která se z Ruska šíří, že jsou za vším Američani, tak si myslím, že je to přesně naopak,“ prohlásil host. Američané nechali vyřešení Ukrajiny na EU a ta podle Vondry udělala celou řadu chyb. Dnešní situace mu navíc připomíná stav před první světovou válkou. "Jakoby lidé tančili na palubě Titaniku, aniž by tušili, že už do podpalubí teče voda."

Vidí ostatně i varovné signály, že se Rusko chystá na případný hybridní útok na Pobaltí. Vondra je rád, že to Severoatlantická aliance začíná brát vážně. A ačkoli většina občanů podle průzkumů společnosti SANEP odmítá přítomnost vojáků USA, Vondra je tomu přesto nakloněn. "Já především nevěřím v průzkum společnosti SANEP,“ prohlásil. Je si vědom toho, že si Česko prošlo německou i sovětskou okupací, ale příchod Američanů by byl o něčem jiném. Jejich vstup by byl totiž možný jen po schválení demokratickými orgány Česka.

Naši bezpečnost vidím v Atlantiku, ne na Sibiři

Problematické postoje se ale ukázaly už ve chvíli, kdy se mluvilo o americkém radaru v Česku. "Ještě v době, kdy spolu ODS a ČSSD komunikovaly - někdy v roce 2006 - i Jiří Paroubek říkal, že je pro radar, ale pak zjistil, že nebude ministrem zahraničí a otočil. Nepochybuji ani o zásahu ruských zpravodajských služeb,“ řekl jasně Vondra. Je proto rád, že se Američané do Evropy trochu vojensky navrací.

"Ale nikde nenajdete můj výrok, že by Ukrajina měla být členem NATO, já jsem realista. Ale na Ukrajině jsme svědky toho, že si tam Rusko nárokuje teritorium, Krym prostě ukradlo a teď si na Ukrajině nárokuje zónu vlivu. My jsme měli vlastní zkušenost s ruskou sférou vlivu, kterou si u nás nárokoval Stalin,“ připomněl.

"Já jsem rád, že jsme součástí NATO, že jsme spojenci Američanů, protože oni tady nikdy neměli ani nebudou mít žádné územní nároky, protože jsou daleko, jsou za mořem. Já se označuju za atlantistu a chci, aby kotva naší bezpečnosti spočinula v Atlantiku a ne na Sibiři."

Situace v Libyi a v Kosovu

Jako tehdejší ministr Vondra pochyboval o operaci v Libyi, kterou vedli v prvé řadě Francouzi a Britové. "Já jsem řekl, že česká armáda se toho neúčastní,“ zdůraznil Vondra.

A pokud jde o Kosovo, tomu se prý přes deset let říkalo ne, až se mu nakonec řeklo ano, naproti tomu na Krym přes noc dorazili zelení mužíčci a tu zemi ukradli. "Já neříkám, že je to ideální řešení, ale nakonec se k němu došlo. Kdyby na Krymu deset let eskalovalo napětí, v němž by tamní obyvatelé požadovali nezávislost, pak by se o tom pravděpodobně diskutovalo, ale ne takto."

Černá můra Alexandra Vondry

Nakonec Vondra prozradil, co ho děsí nejvíc. "Ta moje černá můra je, že jih Evropy bude komunistický, ten sever v reakci na to zhnědne, Britové raději utečou a Rusové s panem Putinem se sem budou nasouvat. To nejhorší je, že polovina české veřejnosti to bude vítat,“ uzavřel své vystoupení exministr Vondra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…