Takový pohled na vládní krizi jste ještě neslyšeli. Kubera hovořil a Chvojka s Vondráčkem jenom koukali

17.05.2017 22:49

Vládní krize postoupila do další fáze. ANO navrhlo nástupce ministra financí Andreje Babiše, novým šéfem státní kasy se má stát Ivan Pilný a premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) to odsouhlasil. Znamená to však konec celé vládní krize? Ve středečních Událostech, komentářích o tom diskutovali ministr pro lidská práva Jan Chvojka (ČSSD), místopředseda sněmovny Radek Vondráček (ANO) a místopředseda senátu Jaroslav Kubera.

Takový pohled na vládní krizi jste ještě neslyšeli. Kubera hovořil a Chvojka s Vondráčkem jenom koukali
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jaroslav Kubera

Chvojka před kamerami konstatoval, že pan Pilný je v jiné pozici, než byla Alena Schillerová. „Já jak sleduju pana Pilného za ty tři a půl roku ve sněmovně, tak mi přijde relativně samostatný a relativně kompetentní a nijak významně nepodléhá ani Andreji Babišovi, což je v porovnání s Alenou Schillerovou velký rozdíl,“ konstatoval ministr. U Schillerové nevěřil, že kauzu dluhopisů řádně prověří. U pana Pilného věří v opak.

Vondráček doplnil, že pan Pilný je stejně nezávislý jako paní Schillerová. Poslanec doufá, že se nakonec vše vyjasní. „Pokud má někdo zájem, aby se vše prošetřilo, a jsem zvědav, jestli se nám pak někdo omluví,“ ptal se Vondráček.   

Kubera nabídl trochu jiný pohled. „Já myslím, že jde o boj mediálních agentur. To bylo vidět na jeho dnešním vyjádření, kdy říkal, že požádal pana prezidenta, aby ho odvolal. Pan Babiš ty svoje poradce poslouchá, a když mu řeknou, aby zvolnil, tak zvolní. Pan premiér nemá za sebou tak silnou PR agenturu, tak musí improvizovat,“ zhodnotil vládní krizi člen horní parlamentní komory.

Podle senátora se ukazuje, že se blíží volby a do nich už tato vláda stejně nic neodvládne. Kubera má za to, že vláda pořádně nevládla vlastně celé tři roky a jen se oháněla ekonomickým úspěchem, za který ovšem tato vláda nemohla, ale připisuje si úspěchy hospodářského růstu. A pokud se sněmovna zabývá sama sebou a nechrlí další a další zákony, tak vlastně prospěje občanům úplně nejvíc.

Chvojka k tématu doplnil, že krizi tady odstartovali Andrej Babiš a nezávislá média, nikoli sociální demokraté, což stále dokola opakuje Babiš. „Já nevím, že bychom ovládali třeba Echo24.cz nebo Fórum24.cz a právě tato média přinesla informace o problémech pana Babiše. My tato média neovládáme na rozdíl od Mafry, kterou ovládá pan Babiš,“ rýpl si Chvojka.

Pak znovu dostal slovo pan Kubera a jal se všechny politiky varovat.

„Já jsem se teď vrátil z jedné zajímavé diskuse s Jiřím Bartoškou a největší menšinou u nás – s kuřáky. A ti až se dají na politiku, tak se budete všichni divit. Je zajímají v podstatě dvě věci. Zaprvé to, jak to bude s hokejem, když jsme vyfasovali takového soupeře, a pak je zajímá ještě ostuda v politice,“ doplnil Kubera. Podle jeho názoru teď budou lidé ještě víc znechucení politikou. A po volbách se to vlastně moc nezmění.  

„Ty volby pravděpodobně vyhraje hnutí ANO a zase tady bude problém, jak sestavit vládu, takže se nic moc nezmění,“ varoval Kubera.  

Vondráček dal Kuberovi za pravdu v tom, že lidé opravdu nerozlišují mezi viníky krize a házejí všechny politiky do jednoho pytle. Proto doufá, že vláda bude dál fungovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…