Takový pokrok jste udělali, pochválil Zeman nejvyššího komunistu Vietnamu. A řekl něco, co zase naštve pražskou kavárnu, hlavně mladé

07.06.2017 13:34

Jste nejmocnější muž Vietnamu, vy nám určitě pomůžete. Tak ve zkratce zahájil prezident Zeman v Hanoji setkání s generálním tajemníkem vietnamské komunistické strany. Česká hlava státu ho požádala o podporu přímé letecké linky a zrušení víz. Při úvodním pozdravu spolu promluvili rusky.

Takový pokrok jste udělali, pochválil Zeman nejvyššího komunistu Vietnamu. A řekl něco, co zase naštve pražskou kavárnu, hlavně mladé
Foto: KPR- Hana Brožková
Popisek: Prezident ČR Miloš Zeman a vícepremiér Vietnamu Vương Đình Huệ

Jedním z posledních středečních bodů programu českého prezidenta ve vietnamské metropoli bylo setkání s mužem, který „šéfuje všem“, generálním tajemníkem Komunistické strany Vietnamské socialistické republiky Nguyenem Phú Trongem. Ten českého prezidenta přijal v obrovském komplexu sídla strany vyzdobeném sochy Ho Či Mina.

„Jsem velmi rád, že se setkávám s nejmocnějším mužem Vietnamu. Studoval jsem váš životopis a zaujalo mě, že jsme se narodili ve stejném roce. Jako lidé, kteří jsou mladí už dlouho, máme nadhled nad věcmi, které se nás týkají. Naše životní zkušenost je daleko víc než naivita mladé generace, která tuto zkušenost ještě nemá,“ sdělil šéfovi vietnamských komunistů úvodem Zeman.

Následovala pohotová otázka generálního tajemníka, zda je prezident ve Vietnamu poprvé. „Byl jsem tady před patnácti lety ještě jako premiér a doufám, že se sem podívám za dalších patnáct let jako důchodce,“ odpověděl Miloš Zeman s humorem sobě vlastním.

„Právě s odstupem patnácti let vidím pokrok, jakého vaše země dosáhla. Chtěl bych vám k tomuto pokroku upřímně blahopřát a informovat vás, že naše jednání zde probíhají úspěšně a velmi bych stál o vaši podporu výsledků těchto jednání,“ obrátil se na šéfa Komunistické strany.

Šlo především o podporu při jednáních o vzniku přímé letecké linky mezi Prahou a Ho Či Minovým městem a dále o zrušení krátkodobých víz pro české turisty.

„Jsem si vědom toho, že bez vaší podpory tyto dohody nemusí být realizovány, a proto bych byl rád, kdybych vás s obsahem těchto dohod seznámil. Jejich společným jmenovatelem je otevření prostoru pro české turisty, aby mohli daleko častěji navštěvovat Vietnam a rozšířila se tak naše vzájemná spolupráce,“ konstatoval český prezident na úvod jednání. 

Poté zamířil ještě do sídla parlamentu, kde se potkal s předsedkyní Národního shromáždění. Večer pak prezident zamíří do paláce na státní večeři s vietnamským prezidentem. Ve čtvrtek kolem poledne z Hanoje s delegací hlava státu přeletí do kazašské Astany na zahájení mezinárodní výstavy EXPO 2017.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…