Takový průzkum volebních preferencí tady ještě nebyl. Budete velmi silně překvapeni

16.02.2015 16:21

Pokud by se dnes konaly volby, nebylo by to s voličskou účastí nijak růžové. K urnám by podle průzkumu společnosti SANEP přišlo jen 39,1 % obyvatelstva. Hlas by pak voliči převážně dali ČSSD (23,6 %) nebo ANO (19,7 %), avšak vyjádřeno rozhodnutými voliči. Nerozhodnutí voliči, tedy ti, kteří ve své volbě váhají mezi dvěma či více stranami, by pak posunuli výsledek na stranu hnutí ANO. Přesto se jedná o značný ústup dosavadního průzkumového suveréna.

Takový průzkum volebních preferencí tady ještě nebyl. Budete velmi silně překvapeni
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební zákon, ilustrační foto

Váhajících voličů má totiž hnutí ANO nejvíce, což je jedním z jeho trendů. Tím druhým je pokles celkových volebních preferencí Babišova hnutí. To může být důsledkem poklesu voličské euforie, protože ANO plně nesplnilo původní nadšení a očekávání voličů. Ukazuje se tak, dle průzkumníků, že se hnutí ANO profiluje jako strana jednoho muže a navíc jako strana, která má stejné vnitrostranické problémy jako ostatní parlamentní strany. I přesto, že se stále jedná o nejsilnější parlamentní stranu, nemůže se v tuto chvíli hnutí ANO opírat o stabilní voličskou základnu.

Oproti tomu ČSSD, coby standardní a tradiční parlamentní strana, si udržuje jeden z nejstabilnějších voličských elektorátů. Tento trend u sociálních demokratů může souviset s tím, že se předseda ČSSD a premiér Bohuslav Sobotka ukázal jako rovnocenný politický soupeř Andreje Babiše. Bohuslav Sobotka navíc ustál počáteční vnitrostranický rozkol a v současné době se ČSSD pod jeho vedením jeví jako naprosto koherentní a jednotná strana s mnoha schopnými ministry a dalšími velice kladně hodnocenými politickými osobnostmi.

Celý průzkum ZDE.

V žebříčku jsou ve stálých voličích třetí komunisté s 14,8 % následováni TOP 09 s 9,2 %. Následují vládní lidovci s 8,4 procenty, a až za nimi ODS. Ta s 5,8 procenty postupuje do sněmovny jen velmi těsně. A "za dveřmi" už se s 4,1 procenty tlačí Česká pirátská strana, následovaná zelenými. Až za nimi skončilo s 3,3 procenty hnutí Úsvit.

Jak dále ukazuje profil váhajících voličů v aktuálním průzkumu společnosti SANEP, vedle hnutí ANO má největší podíl váhajících voličů rovněž hnutí Úsvit, TOP 09 a ODS. U všech těchto stran může za skupinou váhajících voličů stát voličská nejistota ve směřování těchto stran, ale i případná názorová neshoda. Nejlépe z uvedených stran je na tom TOP 09, která má stále poměrně velký podíl rozhodnutých voličů, již se skládají z pravicových voličů ztotožňujících se s protiruskou a protikomunistickou rétorikou Miroslava Kalouska a předsedy Karla Schwarzenberga.

Oproti tomu ani ODS se již nemůže s jistotou opírat o skalní příznivce, kteří této straně kdysi dávali potřebnou jistotu volebního úspěchu. Ještě hůř je pak na tom hnutí Úsvit, které prostřednictvím svého předsedy Tomio Okamury vsadilo na protimuslimskou a protiromskou rétoriku, jež zjevně nenese kýžené voličské hlasy, což se aktuálně projevilo na krizi této strany, u níž aktuálně není jisté, zda zanikne, či se transformuje v jiné politické uskupení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bra

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…