Takový rejpaneček. Václav Moravec se pomstil Miloši Zemanovi ve svém pořadu a vlny se šíří

16.03.2015 18:08

Moderátor České televize Václav Moravec si ve svém nedělním diskuzním pořadu rýpnul do prezidenta Miloše Zemana. Obrátil totiž jeho kritiku vůči televizi větou, co kdyby občané, kteří nejsou spokojeni s výkonem prezidentské funkce, odmítli platit ze svých daní provoz prezidentské kanceláře a místo toho je posílali na charitu. "Považuji to za hloupé. Je to asi msta České televize panu prezidentovi. Logiku Moravce nechápu," reagoval na to senátor Jan Veleba. "O nic nejde. Je to jen takový rejpaneček,“ zmínil naopak politolog Josef Mlejnek.

Takový rejpaneček. Václav Moravec se pomstil Miloši Zemanovi ve svém pořadu a vlny se šíří
Foto: Hans Štembera
Popisek: Moderátor Václav Moravec

Že se Česká televize (ČT) a prezident Miloš Zeman nemají zrovna v lásce, je veřejnosti známo. Zemanovi dlouhodobě vadí, když o jeho práci veřejnoprávní televize informuje velmi jednostranně, o jeho zahraničních cestách podává neucelené informace a při hodnocení jeho slovních poznámek si pak zve do studia jen ty komentátory, kteří straní spíše jeho někdejšímu protikandidátovi, tedy předsedovi TOP 09 Karlu Schwarzenbergovi.

Snad proto Zeman začal hovořit o tom, že se z veřejnoprávního média stává špatná komerční televize, a podpořil zrušení jí určeného koncesionářského poplatku. Na to ale tuto neděli reagoval moderátor Václav Moravec. Ve svém pořadu Otázky Václava Moravce (OVM) totiž řekl:

"Co kdyby občané, kteří nejsou spokojeni s výkonem prezidentské funkce nebo si myslí, že o nich neříká pravdu, odmítli platit z daní na provoz prezidentské kanceláře a místo toho je posílali na charitu?“ 

Strategie Miloše Zemana spočívá podle Moravce v útočení na své nepřátele, novináře či média veřejné služby. "Hlava státu to nejspíš myslí upřímně, ale zároveň tím celkem úspěšně odvádí pozornost od vlastních chyb,“ konstatoval k tomu v OVM ještě moderátor.

"Obávám se, že to (vyjádření) panu Moravcovi spíš uškodí, než pomůže," zmínil den po odvysílání Otázek pro ParlamentníListy.cz politolog Zdeněk Zbořil. Nervozitu v České televizi přičítá vedle senátorského návrhu zákona, podle něhož by se nemusely platit koncesionářské poplatky, i blížícímu se projednávání výroční zprávy Rady ČT o činnosti a hospodaření České televize ve sněmovně a také možnému rozhodnutí o případných výhradách k práci generálního ředitele televize Petra Dvořáka.

Veleba: Je to od Moravce prostě hloupé...

S takovým vysvětlením pak zcela souhlasí senátor a předseda Strany práv občanů Jan Veleba. Právě on se s další patnáctkou senátorů chystá „zatočit“ s ČT, přesněji s novelou zákona o rozhlasových a televizních poplatcích. Veleba totiž navrhuje tři novinky kolem koncesionářských poplatků.

"Napřed ale musím reagovat na to, co řekl Václav Moravec ve svém pořadu. Ten jeho slovní dloubanec vůči Miloši Zemanovi totiž vůbec nepatří do jeho pořadu. Považuji to za hloupé a je to podle mého názoru asi určitá msta České televize panu prezidentovi. Navíc tu logiku Václava Moravce nechápu. Přece nejde srovnávat legislativní návrh novely zákona o rozhlasových a televizních poplatcích, který prezident podpořil, s výkonem úřadu hlavy státu! Takže si o panu Moravcovi nemyslím moc dobré věci. Je tam u něj určitá pomstychtivost a boj. Prostě to nepovažuji za patřičnou a a vhodnou vsuvku do Otázek Václava Moravce,“ řekl ostře Veleba na účet moderátora.

A pak se pro ParlamentníListy.cz rozpovídal o zmiňované novele zákona o poplatcích pro ČT.

"Zatímco pan prezident Zeman má návrh, že by se koncesionářské poplatky neměly platit vůbec - mimochodem takto je to nastavené na Slovensku, že je tam veřejnoprávní televize dotovaná ze státního rozpočtu a není tam tak přímá ekonomická vazba mezi divákem a televizí - tak můj názor je, aby koncesionářské poplatky nemuseli po pět let platit ti, o nichž Česká televize či rozhlas zveřejnily nepravdivou informaci a které ČT poškodila a to poškození bylo prokázáno buďto soudem, nebo by to konstatovala Rada ČT,“ spustil Veleba. Tento jeho návrh se ale prý týká menší části lidí.

Ať to pošlou jiným institucím

"Můj druhý návrh spočívá v tom, že by lidé mohli podpořit takzvaný asignační model rušení poplatků. To znamená, že komu by se pořady České televize nelíbily, tak by veřejnoprávní poplatky platil veřejnoprávním institucím, které mají příspěvkový charakter. Takže by třeba tyto poplatky šly na filharmonii či městské divadlo apod., anebo do soukromých stanic, které přenáší informace, jako je televize NOE. Třetí část novely spočívá v tom, že by si diváci mohli vybrat a nemusely by platit televizní poplatky na Kavčí hory, ale mohly by je platit do studií, která jim jsou blízká, což je v tomto případě Brno nebo Ostrava,“ vysvětlil Veleba.

Jeho návrh prý brzy půjde do výborů a pak do pléna Senátu na tzv. první čtení. "V Senátu naděje na projití je, ale hůře to vidím v dolní komoře, kterou ovládá současná vládní koalice. Já mám ale připraven další návrh. Je to novela k zákonu o České televizi,“ překvapil dále Veleba s vysvětlením, že ze zákona mají Kavčí hory naplnit 80 procent vysílacího času a zbývajících dvacet procent regionální studia Brno a Ostrava. On ale v tomto návrhu počítá s tím, že regionální studia posílí na třicet procent, takže pro Prahu by zbylo 70 procent.

"S tímto návrhem přijdu na veřejnost brzy. Naopak nedávné vyjádření generálního ředitele ČT Petra Dvořáka, aby koncesionářský poplatek platili také lidé bez televizních přístrojů, tedy všichni, kdo odebírají elektrický proud, považuji za zcestné a mimo realitu. Totiž v době, kdy se začíná velmi živě diskutovat o tom, že Česká televize neplní svoji veřejnoprávní roli, tak vyžadovat peníze od těch lidí, kteří televizi nevlastní, pokládám za absurdní. Je to jen důkaz toho, jak generální ředitel ČT nedobře analyzuje situaci; asi má ČT problémy s financemi a s hospodárností. Tomu se ale nelze divit, když financují takové zbytečné pořady jako je Pečený sněhulák, nebo když reportéři ČT jedou do Londýna natáčet rozhovor s Pussy Riot, což je vyhazování peněz poplatníků! Zdá se, že problém České televize je ještě hlubší a docela se těším na to, až zveřejní zprávu o hospodaření instituce ze minulý rok,“ dodal pro ParlamentníListy.cz Veleba.

Jen rejpaneček, nic víc!

"To je jen takový rejpaneček a netřeba se jím nějak významně zabývat,“ zmínil naopak k ironickým slovům Moravce v jeho diskusním pořadu politolog Josef Mlejnek.

"Miloš Zeman a Česká televize jsou prostě ve sporu, tak vzájemně provádí jakýsi slovní ping-pong. Pan Moravec jen prostě vzal Zemanovu logiku na financování televize a aplikoval ji na financování prezidentské kanceláře. Podle mne se tím nic významného nestalo, byl to jen vtípek. Ty přestřelky prostě souvisejí s nespokojeností Zemana s tím, jak Česká televize informuje. Ovšem podle mne by neměl jako politik do veřejnoprávních médií tímto způsobem vůbec zasahovat. Ovšem to neznamená, že ČT dělá všechno správně,“ podotkl Mlejnek pro ParlamentníListy.cz.

Podle něj problém ČT není v koncesionářských poplatcích, protože to má být nezávislý zdroj financování, který má televizi zbavit závislosti na reklamě a dalších obchodních zájmech, ale spočívá v tom, že Radu ČT volí pouze sněmovna. "A to, že tak činí pouze dolní komora, tak tam je nějaká vazba na politickou scénu vždy. Podle mne by se na složení Rady ČT mělo podílet více orgánů,“ poznamenal dále politolog.

Pranic se mu prý nezamlouvá legislativní návrh Veleby vůči rozhlasovým a televizním poplatkům v jeho první části, i když i další dvě pasáže jsou podle jeho mínění přitažené za vlasy.

"To by si každý politik kromě Zemana mohl říci, že o něm ČT špatně informuje... Ti, co by byli televizí poškozeni a pak by nemuseli po nějakou dobu poplatky platit, tak to mi přijde velmi absurdní. Protože pokud ČT někoho poškodí v právním smyslu, tak přece může tento ´poškozený´ jednotlivec podat žalobu pro poškození dobrého jména, či osobnosti apod. Tady mu zákon navíc dává i možnost na odpověď od instituce. Nesmíme nadto zapomínat na to, že koncesionářský poplatek není nijak velký, takže ani hmotné odškodnění pro jednotlivce by v takovém případě nebylo skoro žádnou pomocí. Takto pojatý návrh by proto neměl valný smysl,“ zmínil Mlejnek.

Ani za mák se mu nezamlouvá ten Velebův návrh, podle něhož by mohli lidé poplatek přesunout do jiné organizace. "To je také mimo, neboť to podlamuje nezávislost České televize. A navíc by se spolu s tím radikálně snížil její příjem. Nesmíme zapomínat na to, že už nyní je sníženo procento reklamy, které ČT může odvysílat, a aby si v tomto případě televize udržela koncesionáře, tak by se pak musela stát ještě komerčnější oproti té, která má příjem pouze z reklamy,“ pokáral Mlejnek Velebovo uvažování.

Aktivní politik by podle jeho soudu neměl podávat jakýkoliv návrh na fungování kolem poplatků ČT vůbec. Tím totiž nezávislost televize ještě více podlamuje.

Dloubanec. Ale návrh Dvořáka...

Mediální expert Karel Hvížďala reagoval podobně. Pro ParlamentníListy.cz řekl, že se mu nelíbí ani aktivita Miloše Zemana na tomto poli, ale ani návrh Jana Veleby. "Ostatně návrh Zemana na úpravu koncesionářských poplatků je vlastně Velebův návrh,“ podotkl.

Naopak Dvořákův nápad, že by měli platit koncesionářské poplatky všichni lidé, kteří jsou také poplatníky elektrického proudu, se mu prý docela zamlouvá.

"To je běžné v některých evropských zemích,“ podotkl k tomu. "Návrhy Veleby jsou ale naprosto mimo evropský kontext. V kontextu evropské žurnalistiky byl ten dloubanec od Václava Moravce do prezidenta tak nakonec naprosto standardní, protože návrh Zemana je podobně neuskutečnitelný, jako ten Velebův,“ dodal Hvížďala.

Prezident Miloš Zeman se do České televize opřel naposledy předminulý týden při návštěvě Plzeňského kraje. Řekl, že se z ní stává špatná komerční televize, a i tehdy slovně podpořil zrušení jí určeného koncesionářského poplatku a navíc také zmínil, že lidé, kterým se vysílání ČT nezamlouvá, by si mohli vybrat, které veřejně prospěšné instituci peníze místo ČT pošlou.

Na Zemanova slova tehdy ale reagoval premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Podle Sobotky jsou koncesionářské poplatky zárukou toho, že veřejnoprávní média - televize i rozhlas - nejsou závislá ani na komerčních zájmech a podnikatelských skupinách a ani na momentální vládě a mohou proto nezávisle hájit veřejný zájem: "Zejména v době, kdy ubývá nezávislých médií a roste mediální vliv nejrůznějších oligarchů, by bylo zrušení koncesionářských poplatků hrubou chybou, která by poškodila demokracii, svobodu slova, českou kulturu a v konečném důsledku i všechny naše občany," řekl premiér.

Jde o bezprecedentní útok, reaguje ČT

Stranou nezůstala ani samotná ČT. Její mluvčí Alžběta Plívová dokonce uvedla, že se ze strany prezidenta jedná o "bezprecedentní útok na nezávislost veřejnoprávní televize, který za dobu její existence v demokratické společnosti nemá obdoby".  Vyváženost a objektivitu zpravodajství a kvalitu vysílání podle ČT může prý hodnotit pouze Rada ČT a to na základě objektivních analýz. "Výpady prezidenta se televize nenechá zastrašit,“ dodala k tomu Plívová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…