Takový rozkaz nesmí být veřejný! Generál Blaško promluvil o pomstě za Afghánistán. A také o dnešním velení armády

14.08.2018 16:21

Generál Opata vydal rozkaz: Dopadnout a potrestat komplice sebevražedného atentátníka, který zabil tři české vojáky. Uvedl to v pátečních Událostech, komentářích. Ale co si o tom myslí generál Hynek Blaško, který bude kandidovat za SPD? Po dotazu věci znalé čtenářky se vyjádřil na Facebooku.

Takový rozkaz nesmí být veřejný! Generál Blaško promluvil o pomstě za Afghánistán. A také o dnešním velení armády
Foto: Archiv HB
Popisek: Generálmajor v záloze Hynek Blaško

Božena Karlová se na Blaškově Facebooku generála ptá:

Anketa

Je Václav Klaus mladší dobrý politik?

91%
9%
hlasovalo: 14168 lidí
„Dobrý den pane Blaško, pane generále. O úmrtí tří vojáků AČR (příslušníci 42. mechanizovaného praporu v Táboře) v Afghánistánu bylo již napsáno asi více než dost. Mohu se Vás zeptat, co říkáte na výrok pana generála Opaty, současného NGŠ (náčelníka Generálního štábu) AČR? Pan generál Opata vydal rozkaz k potrestání pachatelů útoku v Afghánistánu. Jak toho chce vlastně svým způsobem dosáhnout a koho chce potrestat? SOG jsme si úspěšně zrušili, a to tam v závěru chce snad poslat další příslušníky AČR, popř. příslušníky 601. skupiny speciálních sil? Chápu, že svým způsobem vzešel ze 4. brn, které i velel, navíc byl příslušníkem 43. výsadkového mechanizovaného praporu v Chrudimi, kterému velel též. Není to tak trochu citová vazba pana generála Opaty? Mám pocit, že na 4. brn nedá dopustit a je tak trochu jeho dítě, které musí bránit, chránit. Vyslání českých vojáků do zahraničních misí schvaluje Sněmovna ČR a následně podepisuje prezident republiky. Kdo rozhoduje o rozkazu NGŠ v rámci zahraničních misí? Sověti tam byli deset let a nedosáhli ničeho, tzv. sovětský Vietnam. USA, potažmo NATO včetně spojenců, již 17 let a výsledek nulový. A to v roce 2014 vojenští plánovači Severoatlantické aliance začínali chystat úplné stažení vojáků NATO z Afghánistánu. Podle generálního tajemníka Aliance Anderse Fogha Rasmussena si podobnou variantu NATO nepřeje. Bývalý afghánský prezident Hámid Karzaj dokonce tvrdí, že americké jednotky používají území Afghánistánu jako jednu velkou střelnici k testování nových zbraní. Nebo je to nerostné bohatství Afghánistánu?“ a přidává odkazy na Opatovo vyjádření.

Hynek Blaško se vyjádřil relativně krátce. „Když jsem četl Vaše slova, mám dojem, že se v problematice orientujete. Rozkaz takového charakteru nesmí být veřejný. Operace musí být koordinovaná s US a nemůže to být žádná ‚partyzánština‘, pokud vůbec k takové operaci dojde,“ odpověděl věci znalé tazatelce.

František Jamný se ptal mnohem méně diplomatičtěji. „Generál Opata hovoří k dětem. Pane Hynku Blaško, jak takové jelito Opatovic může mít hodnost generála? Jaký generál, taková armáda,“ tvrdí. Blaškova odpověď „Na to neumím odpovědět“ byla velice diplomatická, zřejmě se generálové navzájem nepomlouvají.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…