Takový výsměch Havlovi a Schwarzenbergovi. Dost nepříjemný...

11.09.2017 13:36

Realisté Petra Robejška si ostře rýpli do prvního českého prezidenta Václava Havla a čestného předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga. Kvůli Myanmaru neboli Barmě. Tamní vláda teď vyhání ze země muslimy.

Takový výsměch Havlovi a Schwarzenbergovi. Dost nepříjemný...
Foto: Ministerstvo zahraničních věcí
Popisek: Náměstek ministra zahraničních věcí ČR Martin Tlapa na konzultacích v Myanmaru/Barmě

V Myanmaru neboli v Barmě po desítky let vládla vojenská junta. Armáda tvrdou rukou potlačovala jakékoli protesty. Lidé, kteří s vládou nesouhlasili, končili často ve vězení. Nejvýznamnější tváří opozice patřil Aun Schan Su Ťij, držitelka Nobelovy ceny míru. Dlouhá léta strávila v domácím vězení.

Za její propuštění a obecně za dodržování lidských práv v Barmě se opakovaně přimlouval první český prezident Václav Havel.

Anketa

Který premiér země Visegrádu je nejlepší?

hlasovalo: 12783 lidí

 Situace se začala měnit po roce 2010. Armáda si v zemi stále udržuje vliv, ale už nevládne tak tvrdou rukou a do funkcí pouští i nevojenské ministry. Příkladem může být právě Aun Schan Su Ťij, která se stala barmskou/myanmarskou ministryní zahraničí.

Svět teď dámě, která sama zažila léta útlaku, vyčítá, že nedělá nic, aby pomohla zabránit útokům na muslimy etnické skupiny Rohingya žijící v Barmě.

„V barmské vládě, která ze země právě teď vyhání muslimy z menšiny Rohingů po desítkách tisíc, má většinu hnutí „duchovní sestry“ Václava Havla, disidentky a nositelky Nobelovy ceny míru Aun Schan Su Ťij. Jak se může na něčem takovém podílet dlouholetá bojovnice za lidská práva, která dostala od Karla Schwarzenberga růži z exprezidentova hrobu zalitou do skla? Proč berou zbraně do rukou místní obyvatelé, a dokonce i buddhističtí mniši? Máte pro to nějaké logické vysvětlení?“ ptají se Realisté na sociální síti Facebook.

Od konce srpna z většinově buddhistické Barmy odešlo přes 300 tisíc muslimských Rohingyů. Vyčítají myanmarské vládě, že je utlačuje a odpírá jim základní práva. Faktem ovšem je, že část Rohingyů vede proti vládě ozbrojený odpor a právě tento ozbrojený odpor se na konci srpna vystupňoval až v násilnosti, které vedly stovky tisíc lidí k útěku z Barmy do sousedního Bangladéše.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…