Takový začátek rozhovoru redaktor Spiegelu ještě nezažil. Polský ministr si to vyřídil i s Merkelovou a EU

29.03.2017 13:01

Polský ministr zahraničí Witold Waszczykowski poskytl rozhovor německému týdeníku Spiegel, ve kterém se nebývale kriticky vyjadřuje k Evropské unii i jejímu údajnému ovlivňování ze strany Německa.

Takový začátek rozhovoru redaktor Spiegelu ještě nezažil. Polský ministr si to vyřídil i s Merkelovou a EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Polská čestná garda před vlajkou EU

Hned v úvodu polský politik naznačil, že to s ním redaktor německého týdeníku nebude mít jednoduché. „Dostal jste před tímto rozhovorem od svého šéfa pokyny, na co se mě máte ptát?“ prohlásil Waszczykowski, který si dále stěžoval na vměšování vydavatele Spiegelu do vnitřních záležitostí Polska. A potom již přišly jeho ostré výtky vůči Evropské unii, která z pohledu Waszczykowského ztratila důvěru Polska.

„Po mnoho let se nás snažili lidé přesvědčit, že EU je klub složený z lidumilů, ve kterém již není třeba hájit své národní zájmy. Před dvěma týdny ukázal společný summit, že to není pravda. Poučili jsme se, že své politické zájmy hájit musíme. Konkrétně stanovení přísných limitů CO2 hrubě poškozuje polskou ekonomiku. Dostáváme sice z Bruselu peníze, ale 80 centů z každého eura se stejně vrací na Západ,“ argumentuje Waszczykowski, podle kterého by měla být EU demokratičtější a transparentnější.

Dále vyčítá šéf polské diplomacie Evropské unii dvojí metr při posuzování vnitřních záležitostí země. „Bylo nám Bruselem vytýkáno, že chceme ovládnout Ústavní soud. Kde ale byla EU, když se minulá vláda složená z liberálů snažila dosadit na Ústavní soud své příznivce? My navíc do Bruselu již v únoru poslali zevrubné vysvětlení celého tohoto uměle nafouknutého problému. Odpověď ale od té doby žádná nepřišla,“ zlobí se polský ministr, který odmítá, že by jeho země směřovala do izolace.

Celý rozhovor v angličtině najdete ZDE.

„Předchozí polské vlády dělaly po mnoho let přesně to, co chtěla Evropská unie. S tím ale nemůžeme souhlasit. My jsme dostali mandát od polských voličů, abychom hájili v rámci EU naše zájmy. Pokud někdo tvrdí, že jen děláme problémy, tak nás chce jen urazit,“ tvrdí polský ministr s tím, že současné evropské vládnoucí elity upírají ostatním právo na existenci. „Koncept liberální demokracie je nedemokratický. Vše napravo od středu je démonizováno.“

Waszczykowski rovněž zdůraznil nutnost provést v rámci EU reformy, které by mimo jiné spočívaly v upozadění Evropské komise a naopak zvýraznění role Evropské rady. „Evropská rada je přece složená ze zástupců volených vlád, zatímco v Evropské komisi zasedají jen nikým nevolení byrokrati. Není správné, když mají komisaři své vlastní politické ambice,“ konstatoval polský ministr zahraničí a „pustil“ se také do německé kancléřky Angely Merkelové.

„Nejenom v případě opětovného zvolení Donalda Tuska předsedou Evropské rady se ukázalo, že když si něco Merkelová přeje, tak se to splní. Jsme také toho názoru, že by Německo nemělo diktovat ostatním zemím, kolik má přijímat uprchlíků,“ uvedl polský ministr a odmítá, že by polská vládnoucí strana Právo a spravedlnost byla populistická. „My jsme konzervativní vlastenecká strana, která hájí křesťanské hodnoty a historické tradice. V neposlední řadě jsme samozřejmě demokraté,“ uzavírá Waszczykowski.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…