Takto Bělobrádek, Dienstbier a Herman reagují na Zemanův projev

10.01.2014 14:59

Prezident Miloš Zeman v pátek na tiskové konferenci přednesl výhrady, které má k některým kandidátům na ministry. Vyjádřil pochyby o Jiřím Dienstbierovi coby ministrovi Legislativní rady vlády kvůli tomu, že měl být adeptem na volebního lídra do Evropského parlamentu. U Pavla Bělobrádka, možného vicepremiéra pro vědu a výzkum, pak Zeman vyčetl téměř nulovou publikační aktivitu v odborných časopisech.

Takto Bělobrádek, Dienstbier a Herman reagují na Zemanův projev
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Dienstbier ve vyjádření pro Českou televizi odmítl, že by kandidoval do Evropského parlamentu. „Pan prezident má zřejmě zastaralé informace,“ prohlásil kandidát ČSSD.

Nezazněly relevantní důvody pro zamítnutí některého kandidáta

„Nezazněly relevantní důvody pro zamítnutí některého z kandidátů,“ míní Dienstbier a zastal se například místopředsedy své strany Milana Chovance, kterého Zeman kritizuje za údajné získání rychlotitulu z plzeňských práv.

„Studium není kvalifikací na ministra vnitra,“ soudí Dienstbier. Sám Chovanec ze spekulací kolem titulu nemá dobrý pocit a prohlásil, že titul užívat nebude.

Bělobrádek: Mám vědecký titul a vědou jsem se chvíli zabýval

Zeman měl v případě jednoho z kandidátů výhrady kvůli tomu, že nepublikoval ve vědeckých časopisech. To se mohlo týkat například Pavla Bělobrádka, který by se měl stát vicepremiérem pro vědu a výzkum.

„Co se týká oblasti vědy, výzkumu, vývoje a inovace, tak tam jsem články skutečně nepublikoval. Publikoval jsem jenom ve svém oboru,“ připomněl Bělobrádek, který vystudoval veterinární lékařství na Fakultě veterinární hygieny a ekologie Veterinární a farmaceutické univerzity Brno.

Dodal, že funkci vicepremiéra pro vědu a výzkum normálně zastává premiér a ten není premiérem na základě nějaké publikační činnosti. „Já jsem publikoval, mám vědecký titul a chvíli jsem se vědou zabýval,“ prohlásil Bělobrádek.

Spekulace o mé osobě jsou bizarní konstrukty, tvrdí Herman

Výhrady měl Zeman i vůči Danielu Hermanovi, kandidátovi KDU-ČSL na ministra kultury. Ten ovšem v České televizi vše označil za bizarní konstrukty.

„Snaží se pravděpodobně zorientovat v seznamu, který mu byl předložen. Bude o tom ještě hovořit. Domnívám se, že k nějaké dohodě dojde,“ věří Herman.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …