Takto Erik Tabery a Jindřich Šídlo nadávají na Zemanovo rozhodnutí

25.06.2013 8:16

Rozhodnutí prezidenta Miloše Zemana jmenovat nepolitickou vládu odborníků, které bude pravděpodobně oznámeno v úterý odpoledne, vyvolalo zděšení v části mediálního světa. Proti prezidentovu postupu vehementně protestují i dva dlouhodobě protizemanovsky zaměření komentátoři Jindřich Šídlo a Erik Tabery. Ti varují, že prezidentův postup ohrožuje demokracii.

Takto Erik Tabery a Jindřich Šídlo nadávají na Zemanovo rozhodnutí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman zavítal na plenární zasedání Rady hospodářské a sociální dohody - tripartity

Podle komentátora Hospodářských novin Jindřicha Šídla se zdá, že Zeman se skutečně chystá realizovat plán, který avizoval již v neděli v rádiu - nepolitickou „vládu odborníků“. „Je to sázka na jistotu: Češi obvykle velmi brzy po volbách začnou nenávidět politiky, které si sami vybrali, a svou naději spojují s 'experty', o nichž vůbec nic netuší, samo toto označení v nich však vzbuzuje velmi libé pocity,“ píše Šídlo. Pak připomíná, že takovými „experty“ byli naposledy třeba Martin Barták s Danielou Kovářovou.

To, co má vzniknout, však podle Šídla není žádná vláda odborníků, ale politická vláda prezidenta Zemana. Ten za ni také ponese plnou zodpovědnost. Sněmovní strany nejspíš mají šanci prezidentovi čelit rozpuštěním sněmovny, je však otázkou, jestli to udělají. Komunisté jsou podle Šídla ochotni vyměnit cokoliv za cokoliv, a s dohodami s prezidenty mají dobrou zkušenost už z dob Václava Klause. V ČSSD takřka oficiálně existuje „zemanovské“ křídlo, které předčasné volby neschválí, pokud o to prezident požádá.

„Schválně, kdo jako první správně pochopí prezidentovo našeptávání, že předčasné volby budou stát půl miliardy korun,“ upozorňuje Šídlo na stránce komentářů Hospodářských novin. Pak poznamenává, že tato půlmiliarda by byla vynaložená velmi dobře. „Tady prostě není místo pro škrty: Pokud by Zemanovi ustoupili, ukážou mu jen, že si s nimi může dělat kdykoliv, co se mu zachce,“ obává se. Šídlo si nedělá iluze, že Zemanova vláda by i za tři měsíce dokázala napáchat mnohé, a apelovat na to, že dočasná vláda nemá dělat žádná zásadní rozhodnutí je zrovna v Zemanově případě beznadějné.

„Miloš Zeman je demokraticky zvolený prezident v parlamentní demokracii, jakkoliv je její česká verze nedokonalá. Pořád ale lepší, než tu mít cara,“ shrnuje Šídlo.

Šéfredaktor Respektu: Je to prezident uchvatitel

V podobném duchu láteří i šéfredaktor týdeníku Respekt Erik Tabery. Ten svůj komentář na webu Respekt.cz rovnou nazval „prezident uchvatitel“ a přidal podtitul, že největším rizikem pro zdejší demokracii je dnes hlava státu.

„Miloš Zeman se zřejmě chystá zasadit hlubokou ránu zdejšímu parlamentarismu. A to nejen tomu porevolučnímu,“ píše Tabery s vysvětlením, že od roku 1918 se nestalo, aby prezident vnucoval za premiéra někoho, kdo vůbec nekandidoval ve volbách a nemá podporu sněmovní většiny.

Nebude to prý vláda úředníků ani odborníků, ale vláda Zemanových figurek. Takový postup je podle Taberyho doposud znám pouze z Latinské Ameriky. Bude prý velmi zajímavé sledovat, kdo v tomto loutkovém kabinetu usedne a bude u Zemanova nepatřičného postupu asistovat.

Především bychom však prý měli začít diskutovat, zda neomezit prezidentské pravomoci. Jenže tato debata je prý limitována tím, že nejpravděpodobnější vítěz příštích voleb, ČSSD, zatím proti Zemanovu chování raději mlčí v naději, že na ni po volbách bude hodnější. „Marné to iluze,“ varuje šéfredaktor Respektu.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…