Takto by prý mohla vypadat Moskva v roce 2025. Hádejte, kde bude Putin...

05.05.2015 18:11

Publicista a spisovatel Boris Akunin popisuje, jak by mohla vypadat Moskva za deset let. Podle optimistického scénáře by prý v hlavním městě Ruska mohlo do té doby dojít k ekonomickým i politickým změnám. Druhá možnost představuje naopak utužení Putinova režimu a návrat do hluboké totality.

Takto by prý mohla vypadat Moskva v roce 2025. Hádejte, kde bude Putin...
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Ruský prezident Vladimir Putin

Do Moskvy se vracím po deseti letech, protože jsem byl tehdy označen za zrádce a nepřítele lidu. V poslední době však přece jen přichází jisté uvolnění politické situace a já mohu Moskvu navštívit jako host Výboru pro kulturní vztahy s krajany. Těším se tam, však je to mé rodné město. Na hranicích dlouho a podrobně kontrolují. Dívám se na obrovský portrét Vladimira Putina. Jeho čelo je hladké a on vypadá čím dál tím mladší. Můj průvodce mi potichu vypráví vtip o Putinovi a severokorejském vůdci. Kysele se zasměji a vzpomenu si, že podobný jsem slyšel o Brežněvovi a Honeckerovi před padesáti lety.

Hlučná Volha škobrtá po výmolech. Z okénka vidím na domech portréty velkého vůdce a politické slogany, ale nikde žádnou komerční reklamu. Jednou je Putin vyobrazen na koni, podruhé v kabině stíhačky, jinde zase kolem něj stojí šťastně se usmívající děti. Na dalším si potřásá rukou s vděčnými důchodci. V sále hotelu Intourist mě tahá nenápadně za rukáv jakýsi muž, jenž mi chce prodat rubl za pětkrát výhodnější kurz, než je ten oficiální. Poté se jdu projít k domu, kde jsem kdysi žil. Neproběhla na něm žádná rekonstrukce. Míjím dřívější Muzeum tolerance, ze kterého je nyní Muzeum vlastenectví. Dále vidím dlouhou frontu vinoucí se z obchodu s potravinami. Na dveřích je velká cedule s nápisem: „Dnes čínské konzervy s hovězím. Maximálně dvě plechovky na osobu. Potravinové lístky nebereme.“

celý text v angličtině najdete ZDE

Později se ve svém hotelu dívám na večerní zprávy. Hlavní událostí je proces s „Medveděvovou skupinou“. Bývalý prezident a jeho ministři se přiznali ke spolupráci se CIA a také k tomu, že provozovali nezákonný homosexuální styk. Všichni prosí o milost, ale soudě podle tónu reportáže, patrně se jí nedočkají. Celý se chvěji a otevírám ledničku. Najdu tam mizernou dagestánskou brandy Putinka a vodku... Dost. Musím přestat s pesimistickým popisem Moskvy 2025, jinak začnu pít stejně jako ve fiktivní budoucnosti. Raději budu pokračovat v líčení Moskvy, jakou si ji představuji za deset let, pokud se vše vrátí k normálu.

Moskva v roce 2025 by mohla patřit k nejzajímavějším místům na světě. Nebude to sice nejkrásnější, nejbohatší či nejpohodlnější místo k životu, bude však pulzovat energií. Nepřeji si nic výjimečného, ale jen to, aby se do země vrátila svoboda. Odliv mozků patrný v minulé dekádě se zastavil a naopak nabral opačný směr. Odborníci, podnikatelé a intelektuálové se vracejí zpět do Ruska. Píše se datum 22. dubna 2025 a já si uvědomuji, že by dnes měl narozeniny Vladimir Iljič Lenin. Náhle mě napadne, abych se vypravil k jeho mauzoleu. Nebyl jsem tam již od dětství. Bude to docela dlouhá cesta, protože mauzoleum bylo z Rudého náměstí již dávno odstraněno. Nyní je hlavním lákadlem „Sovětlandu“ na moskevském předměstí. Vidím tam veselé horníky a prsaté kolchoznice. Vedle nich také bronzovou sochu Putina v judistickém oblečení.

Vtom si vzpomenu na bývalého ruského prezidenta, který by dnes měl promluvit v televizi na tiskové konferenci. Judista Putin byl totiž právě propuštěn z vězení. Dívám se na jeho vrásčitou tvář na obrazovce. Tvrdí, že nemá v úmyslu vrátit se do politiky. Svůj veškerý čas chce trávit s dětmi, jimž chce vynahradit ztracená léta, kdy působil v nejvyšších politických funkcích. Zároveň říká, že nemůže prozradit, kolik činí vyplacená záloha za sepsání jeho pamětí.

To není fér, říkám si. Paměti tohoto pacholka se jistě stanou mezinárodním bestsellerem, zatímco o mé knihy není žádný zájem. Sice píši lépe než kdy dříve, ale mladí lidé si myslí, že jsem spisovatel patřící do minulosti. Utěšuji se tím, že mě ocení budoucí generace. Přitom však vím, že se to nestane. Jinak je to v pohodě. Vůči svému staršímu já v roce 2025 jsem shovívavý. Je fajn, že ten starší chlápek necítí nostalgii po dobách, kdy se jeho knihy sice prodávaly dobře, ale život byl jinak v mnoha směrech mizerný. Je mi jasné, že život nikdy není bílý nebo černý. Většinou to dopadne tak nějak došediva. Ale ne tentokrát. V Moskvě za deset let neuvidíte žádné šedé odstíny. Buď bude zářit bílou... Anebo ne.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…