Takto dopadají v Rusku vězni svědomí. Amnesty International rozjela velký mezinárodní projekt

19.07.2016 16:32

Lidskoprávní organizace Amnesty International zahájila kampaň, v níž chce upozornit na situaci desítek vězňů svědomí, kteří nyní pobývají v ruských věznicích. Informoval o tom server iDNES.cz.

Takto dopadají v Rusku vězni svědomí. Amnesty International rozjela velký mezinárodní projekt
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Ruska

Jako příklad takového vězně svědomí je představena sedmadvacetiletá právnička Darja Poljudová. Ta byla v jihoruském Krasnodarsku odsouzena ke dvěma rokům vězení v trestanecké kolonii. Její odvolání bylo neúspěšné.

Celý text je ZDE

Poljudová se podle soudu provinila „extremismem a separatismem“. Jako důkazy soudu posloužily výhradně její aktivity na sociálních sítích. V příspěvcích na síti Vkontakte, což je ruská obdoba Facebooku, žena kritizovala údajné represe Ukrajinců žijících ve stepním regionu při východních březích Černého a Azovského moře. Na zveřejněných fotografiích právnička nese transparenty s hesly jako „Žádná válka na Ukrajině, ale revoluce v Rusku“ nebo „Putin se musí zodpovídat za teroristické útoky a výbuchy“.

Podle organizace Amnesty International (AI) je Poljudová typickou ukázkou vězně svědomí, trestaného pouze za uplatňování práva na svobodu projevu.

Video ukazuje pohled do cely

Kampaní nazvanou „Prisonexit“ chce AI upozornit na nejzávažnější případy porušování lidských práv v Rusku. Video agentury Havas nabízí 360stupňový interaktivní pohled do cely z perspektivy nového vězně.

Tvůrci videa chtěli co nejvíce napodobit realitu a zprostředkovat pocit bezvýchodnosti, proto je podle nich nezvykle dlouhé, bez větší akce.

„Chceme donutit ruské orgány, aby odvolaly represivní opatření a absurdní zákony a zastavily pronásledování a kampaně proti obráncům lidských práv a lidem, kteří jen využívají svoje práva,“ řekl na úterní tiskové konferenci Martin Balcar, vedoucí kampaní AI ČR.

Lidskoprávní situace v Rusku se podle AI za poslední měsíce výrazně zhoršila. Rusové kritizující tamní režim na sociálních sítích jsou odsuzováni i k několikaletému vězení. Své tresty si pak odpykávají v krutých podmínkách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…