Takto má podle Babiše vypadat ČR v roce 2035. Vize zahrnuje i to, jak se vypořádat s lidmi, kteří odmítají pracovat

22.06.2017 19:34

REPORTÁŽ. Andrej Babiš v pražském Kongresovém centru představil svou knihu O čem sním, když náhodou spím. K jejímu napsání ho prý přiměl příklad zlínského obuvníka Jana Antonína Bati. Babiš v knize shrnuje svou vizi, které by Česká republika měla dosáhnout do roku 2035. Ta zahrnuje digitilizaci, zeštíhlování státní správy a duální systém vzdělávání.

Takto má podle Babiše vypadat ČR v roce 2035. Vize zahrnuje i to, jak se vypořádat s lidmi, kteří odmítají pracovat
Foto: Jonáš Kříž
Popisek: A teď vám řeknu , o čem se mi v noci zdá

Babišova přednáška začala jeho propagačním videem. „Dokázali jsme, že jsme národ houževnatých, vynalézavých lidí,“ zazněl hlas ženské moderátorky na úvod. „Díky naší houževnatosti jsme zemí s nejnižší nezaměstnaností a ekonomickým růstem, který nám můžou v Evropě závidět. Jsme šestou nejbezpečnější zemí na světě,“ zaznělo ve videu. Následovalo další video, ve kterém se, ač sám v sále přítomen, znovu objevil Babiš. „Čau lidi, zdravím vás ze Zlína, který jsem navštívil v roce 2015, a napadly mne dvě věci,“ zjevil se šéf Agrofertu na obrazovce. Jedna z věcí, které Babiše ve Zlíně napadly, je, že by si místní podnikatel Baťa zasloužil ve městě nějakou památku. Druhou věcí je pak vize České republiky, kterou by do roku 2035 mohla naplnit.

Babiš: Inspiroval mě Baťa

Vzápětí ale došlo znovu na Baťu. Proslulý obuvník ze Zlína Jan Antonín Baťa totiž svou knihou ze třicátých let „Budujeme stát pro 40 000 000 lidí“ prý Babiše přiměl k sepsání knihy „O čem sním, když náhodou spím“. „Tak jsem to napsal. Je to vize 2035 pro Českou republiku, pro naše děti. Jmenuje se to O čem sním, když náhodou spím. Pracovaly na tom desítky lidí. Samozřejmě že naši kritici to budou kritizovat, ale to není podstatné. Podstatné je, že to je na světě, a já jsem přesvědčen, že se o tom bude mluvit a diskutovat,“ doplnil předseda ANO.

„Je to hlavně prezentace mých snů,“ uvedl. „Já myslím, že každý má nějaké vize,“ doplnil s tím, že sny lidi mění. Důležité je podle Babiše ale především, „abychom své sny realizovali“. Dále Babiš vyjmenoval sny běžných Čechů podle profese. Došlo tak na sny učitelů, sportovců, rodičů i vědců a novinářů, podnikatelů. Podle Babiše sní všichni lidé o zemi, která funguje. A aby fungovala, tak ji musíme digitalizovat. „My musíme digitalizovat státní správu. Stát by měl pracovat za nás,“ uvedl Babiš. Digitalizace by podle Babiše měla lidem usnadnit život a zjednodušovat některé úřední záležitosti, jako jsou například pořízení technického průkazu, narození dítěte, založení firmy či řidičský průkaz. „Jsou země, kde založíte firmu za 18 minut,“ uvedl Babiš. „Konec formulářů, když maminka porodí dítě, tak nepůjde na šest míst, ale jen na jedno,“ zmínil. „Ta vize je dlouhodobý výhled. Není to žádné sci-fi. Je to skutečně to, co ve světě existuje,“ řekl.

Žáci povinně do fabrik, na zkušenou..

Podle Babiše by Česko měla za 18 let propojit moderní infrastruktura a například cesta z Prahy do Brna vlakem by se měla výrazně časově zkrátit. Budoucnost Česka bude podle něj také záviset na tom, jak se bude vyvíjet situace v českém školství. Lidé v Česku by podle něj měli být vzdělání,ovládat jazyky a počítače a kromě finanční gramotnosti by se měly umět i samostatně rozhodovat. „My potřebujeme propojit vzdělávání s praxí. My potřebujeme duální vzdělávací systém, který mají v Německu, kde chodí půlku dne do fabriky a půlku dne se učí," uvedl Andrej Babiš. „Dnes naše firmy nemají to správné zaměření studentů. Nemůže být každý vysokoškolák. My potřebujeme řemesla," dodal. Bez učitelů to ale nepůjde  Babiš uvedl, že učitelé by měly dostat výrazně přidat, aby jich ve školství byl dostatek. „My potřebujeme 50procentní navýšení., protože pokud tu nebudeme mít učitele, tak kdo bude učit naše děti a to je strašně důležité," sdělil. Učitelství je podle Babiše pravděpodobně nejdůležitější profese i do budoucnosti. V souvislosti s kulturou zase Babiš zmínil, že by si přál, aby v Praze vznikla nová galerie coby exkluzivní prostor pro umístění Muchovy Slovenské epopeje. Tu podle Babiše zná celý svět a celý svět ji chce vidět. Babiš uvedl, že je nutné v Praze vybudovat něco světového coby zajistilo potřebný „wow" efekt. Vizi takového projektu přirovnal v možném dopadu k budově Gugenheimova muzea v portugalském Bilbau.   

Během Babišovy řeči došlo i na sociální záležitosti. „Mám takový sen, že bychom jednou mohli být pyšní na to, že platíme daně. Ne, že se chlubíme, že je neplatíme," uvedl předseda ANO zatímco se na plátně za ním objevila animace tzv. „slušných" lidí. A v této souvislosti došlo i na téma, které je v předvolební české politice velmi populární a sice pobíračů dávek, kteří nepracují, ač by mohli.

„Musíme rozlišit lidi na ty, kteří pracují, a ty, kteří nepracují, berou dávky a parazitují na těch, kteří pracují. A když dostanou dvakrát nabídku jít do práce, tak žádnou dávku nedostanou. A to není vize 2035. To můžeme udělat brzy,“ řekl Babiš s tím, že zná muže, který má pět dětí, je mu nabízen plat 25 tisíc korun měsíčně a stále práci odmítá, přičemž raději zůstává na dávkách. Babiš rovněž představil svou vizi ohledně důchodců. Prý by podle něj v ideálním případě mohli mít 70 procent průměrné mzdy. „To nejde, aby utratili veškerý důchod za nájem, bydlení a léky,“ uvedl.

Babiš: Zeštíhlíme stát, podpoříme sport

Kromě toho by Babiš  podle svých slov rád zlepšil i situaci v českém sportu. „Půl milionu dětí u nás nemůže sportovat z finančních důvodů. To je nepřijatelné. Rodiny dnes platí za sporty dětí 80 procent, v Evropě je to 50 procent. Takže ten stát to má zaplatit. My skutečně máme problém. Naše děti ještě v roce 1995 sportovaly, hýbaly se tři hodiny denně. Dnes je to pouze 45 minut. Takže my potřebujeme desítky miliard do infrastruktury. Sport si zaslouží svou samostatnou kapitolu ve státním rozpočtu a my ho musíme podpořit," uvedl Babiš. „My bychom chtěli, aby sport byl přímo pod vládou, aby se udělala revize infrastruktury," řekl a vyjmenoval některé stadiony. „Harrachov, 20 let se tam nic neudělalo, Sokolovny v Brně. Potřebujeme postavit infrastrukturu i pro tu Martinu Sáblíkovou. Požadavky na investice do sportu byl 4 miliardy a MŠMT dalo 400 milionů," uvedl Babiš.  

Co se týče státní zprávy. Uvedl Babiš, že Česko potřebuje „efektivnější" a „štíhlejší stát" a to včetně méně ministerstev, méně poslanců a senátorů. Spolu s tím by pak měly být i náklady státu na politiku nižší. „Jsou poslanci, kteří sedí ve sněmovně 25 let, ale problém je, že oni nespolupracují. Ale vždyť přece my bychom měli mít stejné zájmy ve prospěch občanů. Můj sen je, že nejdůležitější politik je starosta. Starosta, kterého budeme volit přímo stejně jako prezidenta takže žádná koalice žádní radní," uvedl. Lidé si podle Babiše zvolí svého starostu a ten bude obec, město řídit jako rodinnou firmu a „bude ji řídit s vizí".

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jonáš Kříž

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…