Takto může vyhozený šéf úřadu pomoci církvím s restitucemi. Je to prý vážné

26.02.2014 9:00

Na rizika, kterým se český stát vystavuje odvoláním šéfa Státního pozemkového úřadu Petra Šťovíčka, aniž by měl v pracovní smlouvě konkurenční doložku, upozorňují středeční Lidové noviny. „Každý, kdo se bude chtít soudit o nárok na pozemek či nemovitost, může ve Šťovíčkovi získat muže, který si v oblasti restitucí získal dokonalý přehled a ví, jak stát postupuje,“ upozornily.

Takto může vyhozený šéf úřadu pomoci církvím s restitucemi. Je to prý vážné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Církevní kasička

Sám Šťovíček deníku potvrdil, že když jeho služeb nechce využívat stát, tak je může nabídnout i restituentům.

List cituje personalistu Jana Bubeníka, podle kterého je problém, že stát nemá koncepci, kdo a proč by měl být ve vysokých úřednických funkcích, a že nemá ani koncepci toho, jak ošetřit případné zneužívání privilegovaných informací.

Deník poukazuje na to, že na pozemkovém úřadu leží několik náročných případů, ve kterých jde o miliardové majetky. „Loni v prosinci zastavil úřad restituční řízení u jedenácti řádů a jednoho biskupství. Podle tehdejšího Šťovíčkova vyjádření totiž není zřejmé, zda nepřišly o majetek už na základě Benešových dekretů. A pokud stát zabavil majetek ještě před 25. únorem 1948, nemusí ho církvím vracet,“ píše list.

Podle něj je mezi 150 pozastavenými žádostmi nárok německých rytířů na hrad Bouzov nebo žádost maltézských rytířů o pozemky v okolí Březiněvsi u Prahy, přes které má v budoucnu vést pražský obchvat.

Pokud se podle listu u soudu ukáže, že úředníci blokovali majetek neoprávněně, budou církevní řády po státu požadovat náhradu škody. „Odvolání ředitele navíc přichází v momentě, kdy se vládní ČSSD a ANO pokoušejí u církví vyjednat třináctimiliardové snížení částky, kterou jim stát má dle platného zákona poskytnout,“ upozorňuje list.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…