Takto nás vidí běženec: Netroufám si tu promluvit arabsky, mám strach. Našim ženám nadáváte kvůli šátkům. A pijete moc alkoholu. Maso jezte halal, je zdravější

26.12.2015 8:12

Server iDNES.cz přinesl příběh devětatřicetiletého Syřana Ibrahima Nahhase žijícího v Brně. Ten si do moravské metropole původně přijel udělat jen doktorát, ale kvůli situaci v rodné zemi se tu nakonec usadil natrvalo. Měl tu prý ale problémy s hygienou, se psy i jinými věcmi.

Takto nás vidí běženec: Netroufám si tu promluvit arabsky, mám strach. Našim ženám nadáváte kvůli šátkům. A pijete moc alkoholu. Maso jezte halal, je zdravější
Foto: Archiv IN
Popisek: Vlajka ČR na budově parlamentu

Nahhasovi, který v Česku žije od svých čtyřiadvaceti let, kdy se sem vydal studovat informační technologie díky stipendiu, prý zprvu dělalo problém pochopit rytmus života v Brně, protože, jak říká, v arabských zemích lidé žijí dlouho do noci společenským životem, kdy se v domácnosti sejdou rodina i přátelé, což se tady neděje. Nicméně si navykl a před čtyřmi lety si sem Syřan pracující jako specialista komunikace přivedl i svou manželku.

„Odcházím z domu o půl šesté ráno a soused už se vrací z nákupu, kdy proboha vstával? Skutečně lezete z postelí hodně brzy a den využijete naplno. U nás obchody otevírají v jedenáct a v podobnou dobu taky většina lidí vstává,“ diví se a přiznává, že v nynější práci, ve které je přes rok, si už zvykl brzy vstávat a pracovat na dvanáctihodinové směny, jako by to bylo něco normálního.

Pletete si mě se šílenci z IS

Nahhase podle jeho slov zpočátku šokovalo, jak těžkým jazykem čeština je, ale nyní už prý i rozumí, nicméně se nenaučil plyně. Arabsky ale rovněž nemluví, a to prý ani do telefonu. Vnímá prý totiž, že po teroristických útocích v Paříži a v souvislosti s uprchlickou krizí se na něj lidé v takových situacích dívají podezřívavěji. „Česká společnost se proměnila, před pěti lety byla situace lepší. Sám nemám vyloženě špatnou zkušenost, ale lidé jsou vystresovaní, vím to i od svých přátel, jejichž manželky častěji poslouchají komentáře kvůli šátkům a podobně. Ta moje ho nenosí. Překvapilo mě, že nás lidé spojují s těmi šílenci z IS,“ uvedl pro iDNES.cz překvapeně.

„Chybí mi ramadán, ale je pro mě nereálné držet ho v práci. Stejně tak postrádám halal maso, které považuji za zdravější,“ stěžuje si dále na stravu a přiznává, že Češi podle něj konzumují až příliš masa a pijí moc alkoholu. „Je to každého volba. Já se alkoholu nezříkám, ale chci se vždy kontrolovat, neopít se. Když sem Arab přijede, má z opilých lidí strach,“ tvrdí.

Syřan měl prý ale zpočátku problémy i se splachováním toaletního papíru do mísy a podivoval se stylu sprchování. „Často se sprchujete těsně předtím, než odcházíte z domu, což pro mě bylo dost divné. Proč bych si dával sprchu, když je venku taková zima?“ nechápe naše hygienické návyky a přiznává, že se dříve rovněž podivoval lásce Čechů ke psům, kteří součástí arabské kultury téměř vůbec nejsou, jelikož mít v domácnosti psa považují muslimové za nečisté.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…