Takto nějak vypadá Ukrajina očima oligarchy, který jde proti Porošenkovi

21.12.2015 16:36

Ukrajinský prezident Petro Porošenko má problémy. Jeho boj s oligarchy se dostal do slepé uličky, jelikož ne každý z nich byl ochoten přistoupit na jeho návrhy. Jedním z nich je druhý nejbohatší muž Ukrajiny Igor Kolomojskij. Informuje Politico.eu.

Takto nějak vypadá Ukrajina očima oligarchy, který jde proti Porošenkovi
Foto: plus.google.com
Popisek: Prezident Ukrajiny Petro Porošenko

V říjnu byl zatčen Kolomojského spojenec Genadij Korban, bývalý zástupce guvernéra Dněpropetrovsku. Přijelo si pro něj tehdy 500 příslušníků speciálních policejních jednotek a několik obrněných transportérů. Mnozí včetně Korbanova právníka za tím vidí politickou agendu Petra Porošenka.

Kolomojskij však zhodnotil zatčení svého spojence jako následek válečných snah své země. Přesto jej popsal jako samostatného a nezávislého politika a řeči o tom, že byl Korban „jeho muž“, smetl ze stolu s tím, že jde o novinářské fámy. Následně však Kolomojskij přiznal, že jde o víc.

Podle oligarchy šlo vlastně o útok ukrajinského prezidenta Porošenka na jeho osobu a k tomu došlo z důvodu, že se odmítal na rozdíl od ostatních ukrajinských oligarchů podvolit vládě. „Vemte si Firtaše ve Vídni,“ řekl Kolomojskij. „Párkrát jsem ho za posledních několik měsíců viděl a ten člověk je v otřesném stavu, morálně poražený, zcela bez vůle žít. Jediné, o čem přemýšlí, je, jak se má vyhnout vydání do USA.“

Mnozí oligarchové však spolupracují s vládou zcela otevřeně. Kolomojskij zmínil Sergeje Ljovočkina, který údajně doufal, že se stane ukrajinským premiérem, což oligarcha zhodnotil jako nepravděpodobné. „Zase je třeba říct, že nikdo nečekal, že by se prezidentem stal ten zločinec Janukovyč,“ dodal Kolomojskij.

Následně oligarcha postavil vedle sebe Porošenka a Janukovyče, mezi nimiž je podle něj rozdíl jen „ve vzdělání, úrovni anglického jazyka a záznamech v trestním rejstříku“. Ale to je celé: „Je to ta stejná krev, stejné reinkarnované tělo. Jestli byl Janukovyč proletářským diktátorem, pak je Porošenko vzdělaným usurpátorem, otrokem svojí absolutní moci, zbabělcem.“

Kolomojskij se dostal na pomyslné výsluní na začátku roku 2014, tehdy se totiž chopil příležitosti a začal vstupovat do rozpadající se ukrajinské politiky. Nejdříve se mu údajně podařilo uklidnit situaci v ukrajinském městě Kharkivu, následně se stal guvernérem Dněpropetrovsku, jenž neměl daleko k anarchii.

Situaci se mu však podařilo odvrátit. Existují však pouze fámy kolem toho, jak k tomu došlo. Války gangů, střelba, malá válka. „Kdybych zveřejnil, jak jsem toho dosáhl, Porošenko by ze mě udělal člena organizované zločinecké skupiny a zítra by mi přišlo obvinění z trestného činu,“ řekl k tomu Kolomojskij a dodal: „Měli jsme problém, vyřešili jsme ho a díkybohu za to.“

Z nebývale špatné bezpečnostní situace však oligarcha sám velmi těžil. Prakticky se mu podařilo sestavit vlastní armádu, avšak jeho slova jsou zcela zřejmá. „Pokud se loupeže, znásilnění, vraždy a drancování staly v Dněpropetrovsku normou, lid by uvítal jakoukoliv pevnou ruku, ať už ukrajinskou či nikoliv.“ Za své úspěchy si však vysloužil přízeň mnoha. Ač opatrnou, protože mnozí tušili, že to nedělá z čistě nezištných důvodů.

Konflikt mezi oligarchou a prezidentem eskaloval v březnu 2015, kdy jej skrze uplatnění nového zákona chtěl Porošenko připravit o část jeho obchodů. Poté, když Kolomojskij zjistil, že z UkrTransNafta byl odvolán jeden z jeho blízkých spojenců, nakráčel se svojí soukromou armádou na velitelství firmy s tím, že jde o firemní ochranku, která přišla chránit společnost před „ruskými sabotéry“.

„Porošenko a ti jeho pisálci pořád šíří mýty o Kolomojském a jeho soukromých armádách, ačkoliv nejsou schopni pochopit rozdíl mezi armádou a soukromou korporátní bezpečnostní firmou,“ řekl na to Kolomojskij.

Jeden z Porošenkových útoků na Kolomojského byl i skrze sesazení jeho přítele Igora Palytsii z funkce guvernéra Oděsy. Na jeho místo byl poté dosazen bývalý prezident Gruzie Mikhail Saakašvili. Poté následovaly chvíle klidu a nevměšování se, ty však nevydržely dostatečně dlouho.

V současnosti je Porošenko na vážkách. Buď se může stále snažit bojovat proti Kolomojskému v boji, jenž nemusí vyhrát, nebo budou ukrajinští oligarchové v čele s Kolomojským dále prospívat.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: spa

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…