Takto píší české noviny o krizi v Rusku

18.12.2014 8:32

Původní Putinův plán byl, že se dřív zhroutí ukrajinská než ruská ekonomika. Citátem ze sociálních sítí si berou dnešní Lidové noviny na paškál propad rublu a mapují jeho cestu dolů. Rusko se mění v diskont a oligarchům mizí z kont miliardy dolarů. Lidé navíc propadají hysterii a mění rubl za jakékoliv hodnotné zboží.

Takto píší české noviny o krizi v Rusku
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Budova státní dumy

Bezprostředním důvodem pádu rublu je naprostá ztráta důvěry trhů ve vládu Vladimira Putina.  Toho do čela vynesly následky těžké ekonomické krize v roce 1998, a i když se analytici shodují, že Rusko je dnes v lepší kondici, pro putinovské období není nynější ekonomická situace dobrým vysvědčením. Kvůli krizi na Ukrajině se kremelský vůdce stal zcela nedůvěryhodným partnerem.

Těžké následky nese hlavně moskevská burza, která se propadla na celkovou hodnotu 325 miliard dolarů, což je méně než tržní kapitalizace Googlu. Dvojciferným tempem padaly zejména bakovní domy, které vysoké úrokové sazby a problémy měny pocítí jako první.

Dlouhodobou příčinou potíží jsou jednoznačně klesající ceny ropy na světových trzích. O tom, jestli má na nynější krizi větší zásluhu její propad na šedesát dolarů za barel, nebo ekonomické sankce Západu, se vedou spory.  Úlohu sankcí zpochybňují například američtí republikáni.

Ropu a plyn používá často Putin jako politický nástroj,  který se ale nyní obrací proti němu. Ruská vláda včera představila balíček opatření, která mají především ulevit bankám prostřednictvím uvolnění účetních devizových pravidel. Společně pak s otočením rublu Putin získal čas. Jeho vláda však  doposud stála na ekonomické prosperitě, a proti Západu tak tahá za kratší konec. Jeho možnosti nejsou nijak velké a každé opatření může celou situaci naopak ještě zhoršit.  Kvůli dalším intervencím se může Rusko rozhodnout sáhnout i na své zlaté rezervy. Jsou ve výši skoro dvanácti set tun, třetí největší na světě, a zatím je naopak navyšovalo.

Spojené státy už prohlásily, že uvalené sankce neuvolní, pokud Putin neotočí v otázce Ukrajiny a Krymu, naopak stejně jako EU plánují jejich další prohloubení.

Mnozí  Rusové tak mění slábnoucí rubl za zboží. A nejen oni. V Rusku utrácejí i sousedé Arméni, Kazaši, či Číňané.  Kvůli prudkému snížení rublu se z Ruska stalo centrum světového shoppingu, uvedl včera s nadsázkou ruský server NewsRu.com.  Zájem je téměř o všechno .

Deník pak ke konci výčtu ruské finanční mizérie shrnuje ztráty oligarchů. Největší ztráty předevčírem zaznamenal magnát a majitel fotbalového klubu Krasnodar Sergej Galickyj. Propadem rublu  mu zmizelo přes 855 milionů dolarů. Na ruhém místě v pomyslném žebříčku dolarových ztrát je Gennadij Timčenko, kterému patří 23,5 procent Novateku a který ososbně čelí americkým sankcím. Timčenko už prý letos přišel o 7,8 miliardy dolarů. Ocelářskému  baronovi Vladimiru Lisinovi se jmění po přepočtu na dolary smrsklo o 7,5 miliardy dolarů.



 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bra

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…