Takto popsala českou politiku jedna z největších světových agentur

19.11.2013 10:05

Jako "špionážní thriller" - s konvojem aut se zatemnělými skly, barokním zámkem za hlavním městem a tajnou schůzkou vysoce postavených politiků - líčí dnes agentura Reuters okolnosti lánského puče jako "vyvrcholení boje o moc mezi českým prezidentem Milošem Zemanem a jeho bývalými spojenci, kteří před deseti lety málem ukončili jeho politickou dráhu".

Takto popsala českou politiku jedna z největších světových agentur
Foto: Petr Kupka
Popisek: Prezident Zeman s jihomoravským hejtmanem Michalem Haškem

Nyní naopak prezident čelí nařčením, že v akci, kterou Zemanovi odpůrci nazývají neúspěšným pokusem o puč, se pokusil zabránit předsedovi sociálních demokratů Bohuslavu Sobotkovi stát se premiérem, a to ve shodě s rebely v Sobotkově straně.

Sám Zeman, který rebely hostil na zámku, o událostech "řekl jen málo", s výjimkou toho, že schůzku nesvolával ze svého podnětu a že nebylo nutné ji utajovat, podotkla agentura a dodala, že odhalení schůzky se spiklenci Zemana oslabilo, a tak akceptoval Sobotkovo právo sestavit vládu.

 Drama neskončilo

"Ale málo lidí v české politické elitě si myslí, že drama tím skončilo. Ošidný proces sestavování koaliční vlády by mohl přinést nové příležitosti k rozhoupání lodě. To by mohlo prodloužit politické ochromení v době, kdy je nutné podnikat rozhodné kroky k oživení ekonomiky. Údaje z tohoto měsíce ukázaly, že hospodářství ve třetím čtvrtletí sklouzávalo zpět do recese. A to je špatná zpráva pro zahraniční investory, převážně ze sousedního Německa, jako Volkswagen a Siemens, kteří přišli do Česka kvůli robustnímu růstu a předvídatelné politice," upozornil Reuters.

Zrekapituloval také příčiny dramatu: V roce 2002, kdy Zeman zakončil úspěšnou dráhu sociálnědemokratického premiéra, ho strana vybídla, aby kandidoval na prezidenta. Ale schůzka se zákonodárci se náhle zvrtla, když někteří straničtí předáci, včetně několika Zemanových chráněnců, změnili názor a stáhli svou podporu. A Sobotka, tehdy ministr financí, byl podle médií jedním z těch, kdo hlasovali proti Zemanovi; sám Sobotka se vyhýbá vyjádření na toto téma. Zeman se cítil zrazen - asi jako český král Přemysl Otakar II., opuštěný na bitevním poli. Stáhl se na chalupu na Vysočině.

Ale nezapomněl. Letos využil příležitosti k návratu, když vyhrál prezidentské volby a následně se rychle chopil moci, jakkoli prezidentská funkce je převážně ceremoniální. A když se zhroutila středopravá vláda, proti vůli politických stran jmenoval vládu ze svých spojenců. Parlamentní volby sice vyhrála Sobotkova strana, ale s méně hlasy, než se čekalo, což Sobotku učinilo zranitelným, zejména vůči rivalům blízkým Zemanovi. A tak zatímco byl v televizním studiu, nejméně dva vozy zamířily z Prahy do Lán - a následující den se prozemanovská frakce v sociální demokracii pokusila Sobotku sesadit.

Incident posunul poměr sil v Sobotkův prospěch

 "Rebelie se ale zvrhla spíše ve frašku než ve špionážní thriller," usoudil Reuters s připomínkou, jak lánská schůzka vyšla i přes zapírání najevo a jaké to mělo pro spiklence důsledky: "Incident posunul poměr sil v Sobotkův prospěch. Sociální demokraté nechtějí kritizovat hlavu státu veřejně, ale v soukromí tvrdí, že Zeman se pokoušel spáchat puč, ale prohrál."

Závěrem agentura upozornila, že Sobotka bude muset překlenout "veliké rozpory" při pokusu dojednat koalici s hnutím ANO a lidovci, ale během dlouhých jednání by Zeman mohl zase dát o sobě vědět. Potenciálně by prezidenta mohlo zadržet omezení jeho pravomocí, pokud by se našlo dost zákonodárců na přijetí novely Ústavy, dodala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…