Takto prý hovoří Andrej Babiš, když neběží mikrofony. MInistr Němeček se rozpovídal u Moravce

01.05.2016 15:22

Hosty druhé části Otázek Václava Moravce na ČT24 byli ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) a exministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Je zdravotnictví před kolapsem? I tak zněla s ohledem na současnou situaci, například kolem nedostatku lékařů či nespokojenosti s platy, jedna z otázek moderátora.

Takto prý hovoří Andrej Babiš, když neběží mikrofony. MInistr Němeček se rozpovídal u Moravce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Leoš Heger

Vládní koaliční rada se v úterý podle ministra Němečka sejde nad tím, aby rozhodla o financování zdravotnictví. „Vláda by se k tomu měla postavit čelem,“ podotkl Němeček s tím, že je důležité, aby došlo k navýšení financí, aby byla zachována kvalita. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dnes slíbil 3,5 miliardy navíc na mzdy oproti letošnímu roku. 

„Celý problém zdravotnictví, který se táhne 20, 25 let a neexistuje jediné zázračné řešení. Řešení musejí být oboustranná. Jedním z nich je financování. Druhá strana mince je vnitřní efektivita systému, je potřeba ji stále zvyšovat a pracovat na ní,“ řekl k problému Heger. Navýšení platů kvitoval. 

„Je nutné vytvořit zdroje pro to, aby lékaři své peníze dostali, a tím je mimo jiné navýšení plateb za státní pojištěnce,“ vyslovil svůj názor Němeček. A právě s tímto názorem i s konkrétním požadavkem na navýšení míří Němeček v úterý na jednání vlády.

Heger následně připomněl chybějících pět miliard, o které přišlo zdravotnictví vlivem zrušení regulačních poplatků. „Kdyby tady bylo těch pět miliard, bylo by možné mzdy zvýšit,“ řekl a uznal výjimky pro sociální případy. „Česká společnost bohatne, viz auta na silnicích, cesty k moři,“ myslí si Heger. „Zdravotnictví by si zasluhovalo větší péči od vlastních konzumentů,“ řekl k tématu. Němečkův návrh o navýšení plateb však podporuje.

Němeček vnímá jako hlavní problém zdravotnictví především personální problém. „Jsme za polovinou funkčního období a dáváme dohromady akční plán tohoto období. Chceme to diskutovat i se sociálními partnery, s odbory,“ řekl k řešení problému Němeček. „A ke stabilizaci tohoto problému potřebujeme především peníze,“ dodal. Přesné počty chybějících lékařů však podle Němečka není znám.

„Obávám se, že ministr financí Andrej Babiš bude o zdravotnictví jako o černé díře mluvit vždy. Ptám se jej na to, proč tak mluví, a on odpovídá stále stejně,“ vyjádřil se ke slovům koaličního partnera Němeček. Podle Hegera chce Babiš rozvrátit zdravotnictví, aby se jej následně mohl zmocnit. „Dlouhodobě se o zdravotnictví vyjadřuje ošklivě,“ podotkl Heger. 

Němeček se následně vyjádřil k návrhu České lékařské komory ohledně zavedení tabákové daně a zdravotní daně na alkohol. „Je to krok velmi sympatický, ale v každé vládě narazí na zásadní odpor ministerstva financí,“ řekl Němeček, že si nemyslí, že tento návrh není průchozí.

Podle Hegera by v současné době nemělo docházet ke změnám pojišťoven a celého systému. Nevnímá, že by měla vzniknout pouze jedna pojišťovna. K jeho názoru se přidal i ministr Němeček. „Částečně nezávislý pojišťovnický systém je v pořádku,“ pomyslel si. Němeček se pouze domnívá, že by neměly být úlevy pro OSVČ, kteří mají poloviční vyměřovací základ, i když čerpají zdravotnictví stejně jako zaměstnanci. „Živnostníky je v této zemi potřeba chránit,“ oponoval Heger.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…