Takto prý rozhodují soudy o údajných agentech StB

30.08.2014 10:26

Lidé, kteří byli evidováni jako agenti StB a soudí, že byli vedeni neoprávněně, mají podle serveru Echo24.cz sedmdesátiprocentní naději na úspěch, že budou ze seznamu vymazáni. Vyplývá to ze statistiky z předchozích rozsudků. Problém je prý v tom, že soud nezkoumá, jestli dotyčný spolupracoval, ale zda byl veden oprávněně. Navíc prý je pro soudy rozhodující vlastnoručně podepsaný vázací akt, který se navíc dochoval v originále a nikoli na mikrofiši.

Takto prý rozhodují soudy o údajných agentech StB
Foto: archiv VB Brno- Kanice
Popisek: Úřední záznam SNB z roku 1988

Echo24.cz se zaměřil na otázku, proč stát tolik soudních pří s údajnými udavači prohrává. „Jiřina Bohdalová, Jan Kanyza, Karel Voříšek... To jsou jen některá ze známých jmen, která v posledních letech uspěla u soudu, když se domáhala vymazání svého jména ze seznamu spolupracovníků Státní bezpečnosti. Především ale vyhrály stovky `neznámých` lidí z celé republiky,“ píše Echo24.cz.

Ministerstvo vnitra ve sporech o takzvané určení neoprávněnosti evidence v materiálech bývalé StB eviduje 1034 žalob. „Lze odhadnout, že asi v 70 procentech případů je soudem žalobě vyhověno, ve 20 procentech případů je řízení zastaveno a v 10 procentech je žaloba jako nedůvodná zamítnuta,“ uvedla pro Echo24.cz mluvčí rezortu Hana Malá.

Soudy chtějí originální podpis, ale podpis nemusel být vyžadován

Dodala, že soudy nezkoumají, jestli dotyčná osoba spolupracovala, ale zda byla v dokumentech tajné policie evidována oprávněně, či neoprávněně. Výsledek soudního sporu je také maximálně závislý na množství dobového archivního materiálu, ale také na jeho kvalitě. Echo24.cz dodává, že dokumenty byly ve většině případů uchovány pouze na mikrofiši, nikoli v originále.

Z materiálů, které byly archivovány pouze na mikrofiši, nelze podle mluvčí Ministerstva vnitra provést znalecké posouzení pravosti podpisu a písma. „Výpovědi svědků – bývalých příslušníků StB – jsou často účelové a v mnoha případech si svědci s odstupem času nedokáží či nechtějí na konkrétní případ vzpomenout,“ konstatuje Hana Malá.

Ředitelka Archivu bezpečnostních složek Světlana Ptáčníková serveru potvrdila, že pro soudy je skutečně velmi často rozhodující vlastnoručně podepsaný vázací akt, který se navíc dochoval v originále a nikoli na mikrofiši. Potíž je však v tom, že podle platných směrnic podpis ani nemusel být vyžadován, pokud by to „narušilo důvěru spolupracovníka v kontrarozvědku“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …