Takto se Jandák vyjádřil k bobrům a velkým ptákům, za které ministerstvo vyhodilo vaše peníze

20.12.2013 8:00

„Musíme pečovat o naše bobry a velké ptáky." Tak hájí výrobu propagačního spodního prádla ve svém resortu ministr životního prostředí Tomáš Podivínský. Zato stínová ministryně pro tento úřad za KSČM Kateřina Konečná se do ministra ostře pustila. „Bude rozdávat kalhotky velvyslankyním?“ ptá se Konečná. Poslanec za ČSSD Vítězslav Jandák s nadhledem konstatoval, že „podvlíkačky tuto zemi nezachrání“. Prý bychom se víc měli věnovat velkým kauzám.

Takto se Jandák vyjádřil k bobrům a velkým ptákům, za které ministerstvo vyhodilo vaše peníze
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vítězslav Jandák

Média ve čtvrtek informovala o poněkud bizarní části státní zakázky, kterou vypsalo Ministerstvo životního prostředí. Úřad si totiž objednal výrobu propagačních materiálů za 600 tisíc korun. Vedle klasických předmětů jako jsou tužky či deštníky je součástí zakázky i výroba tisíce kusů spodního prádla. Dámské prádlo s motivem bobra a pánské s ptákem kormoránem. Prý jde o součást kampaně Česká příroda.

Počin svého resortu ve čtvrtečním vydání LN obhajoval ministr životního prostředí Tomáš Jan Podivínský. Kdyby prý součástí zakázky byly pouze standardní předměty, nikdo by se o to nezajímal. „A když se ptáte, tak se už o naší přírodě veřejně mluví a lidé se o ni budou intenzivněji a nadto i atraktivním způsobem zajímat. A dozvědí se mimo jiné i to, že o naše bobry a velké ptáky musíme vytrvale pečovat,“ reagoval dvojsmyslně pro deník ministr Podivínský (KDU-ČSL).

Ministr je prý stále spjatý s ODS a vypisuje zakázky na poslední chvíli

Zmíněný deník vedle toho ministerstvu předhodil, že v tomto případě jde o klasickou zakázku na poslední chvíli, kdy úřady utrácí s koncem roku zbylé peníze ze svých rozpočtů. Podle LN tímto způsobem utrácí i jiná ministerstva, přestože nenakupují spodní prádlo, ale třeba obměňují své vozové parky.

Krok Podivínského resortu se stal ihned po zveřejnění terčem kritiky. Očekávaně se do ministra pustilo ekologické sdružení Hnutí Duha, které navíc tvrdí, že je vedení úřadu stále spjaté s ODS, neboť se prý ministr Podivínský i nadále radí s exministrem Tomášem Chalupou z ODS, který úřad řídil před ním.

Do měsíce bude nová vláda, tohle už dělat neměl

Ostře se ale do ministra za nákup propagačního spodního prádla s bobry a velkými ptáky pustila i stínová ministryně životního prostředí a poslankyně za KSČM Kateřina Konečná.

„Pan ministr Podivínský by si měl uvědomit, že je ministrem v demisi a že by se už neměla vypisovat žádná výběrová řízení pokud možno na nic. Myslím, že do měsíce tady budeme mít novou vládu a nechápu důvod, proč by starý ministr měl zadávat výrobu propagačních předmětů novému ministrovi,“ kroutí nesouhlasně hlavou Konečná.

Podle jejích slov se v současné době na resortu životního prostředí dějí obecně „zajímavé“ věci ve smyslu různých výběrových řízení. „Tohle panu ministrovi opravdu nepřísluší,“ podotýká komunistická poslankyně.

Bude kalhotky a trenýrky rozdávat v EU nebo velvyslankyním?

„Co se týče toho samotného spodního prádla a těch motivů, připadá mi to minimálně hloupé. Jestli pan ministr říká, že je skvělé jak to celé propagovalo ministerstvo a projekt Česká příroda, když se o tom všude píše, tak si možná vůbec neuvědomuje, co si o tom myslí lidé na ulici a normální lidé v téhle zemi,“ pokračuje Konečná.

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

A přidává i příklad praktického využití propagačního prádla. „Nevím které velvyslankyni nebo kterému ministrovi či někomu z Evropského parlamentu chce dávat kalhotky či trenýrky, ale trošku si Česká republika koleduje o velkou ostudu, pokud by náhodou myslel fakt vážně, že to bude dávat jako dárkové předměty,“ nechápe poslankyně.

Je v demisi, nikomu se nezodpovídá. Ať toho nechá

„Je to další velká ostuda ministerstva a doporučovala bych panu ministrovi, aby už konečně nechal těchto výběrových řízení na poslední chvíli a začal brát vážně, že není dobré dělat tyto věci v době, kdy nemá důvěru sněmovny a nikomu se nezodpovídá. Nemá na to právo,“ dodala pro ParlamentníListy.cz stínová ministryně životního prostředí za KSČM Kateřina Konečná.

Sociálnědemokratický poslanec Vítězslav Jandák bere tuto „kauzu“ více s humorem. Podle něho by měla média a veřejnost svoji pozornost upírat na závažnější kauzy, které způsobily obrovské škody.

„V mém věku už tuhle symboliku nechápu,“ naráží Jandák na motivy bobra a ptáka na spodním prádle. „My teď všichni prožíváme období, kdy tady přes dvacet dva let dělají blbiny a najednou si toho za poslední dobu lidi začínají všímat,“ diví se poslanec.

Podvlíkačky nás nezachrání. Zato kauzy CASA, Promopro a další…

Vítězslava Jandáka prý překvapuje, že veřejnost a média něco takového vůbec překvapuje, když se takové věci dějí už strašně dlouho. „Tohle je možná jedna z blbostí. Ale já nevím, k čemu Ministerstvo životního prostředí potřebuje propagovat svoji činnost nebo bobry. Nerozumím tomu, opravdu nevím, co bych na to řekl,“ reagoval se smíchem poslanec.

„Mě už nemůže překvapit vůbec nic. Spíš mě ale překvapuje, že například paní Parkanová a kauza CASA usnula, to je podstatná věc. Podvlíkačky tuhle zemi nezachrání, ale letadla možná jo. Všichni se pozastavují nad malicherností a veliké kauzy jako Promopro, CASA a další jsou v jakoby v pořádku. Lidé většinou při demonstracích na cedulích měli nápisy Promopro, Diag Human a podobně, ale nikdy tam nebyly podvlíkačky. Možná někdo odvádí pozornost a tak vyrábí podvlíkačky, čert ví. Řešit by se podle mě ale měly nejdřív ty velké kauzy,“ doplnil pro redakci ParlamentníchListů.cz Vítězslav Jandák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…