Takto se Petr Nečas veřejně představil ve své nové práci

04.12.2013 8:02

Z politika učitelem. Tak lze krátce shrnout kariéru expremiéra a bývalého předsedy ODS Petra Nečase. Po pádu jeho vlády kvůli tzv. kauze Nagyová přijal místo pedagoga na soukromé vysoké škole svého spolustraníka Ivana Langera Cevro Institut. Zatím pořádá konference a diskuse, do budoucna prý není vyloučeno ani vedení seminářů pro studenty.

Takto se Petr Nečas veřejně představil ve své nové práci
Foto: Radim Panenka
Popisek: Expremiér odmítl vypovídat i kvůli tomu, že mezi obviněnými je jeho současná maželka

Bývalý premiér se poprvé v roli pedagoga představil i coby moderátor. Jako spolupracovník Cevro Institutu uváděl debatu na téma, zda úsporná rozpočtová politika, kterou jeho kabinet prosazoval, brzdí hospodářský růst. Sám podle deníku Mf Dnes mluvil minimálně, spíše jen přiděloval slovo svým hostům.

"Snažili jsme se sezvat hosty tak, abychom tuto složitou problematiku nastínili ve více vrstvách," uvedl hned na začátek diskuse Nečas ve své nové roli. Kromě ekonoma Jiřího Schwarze z Vysoké školy ekonomické v Praze se na pódiu vystřídali také Michal Mejstřík nebo Josef Šíma, kteří na grafech ukazovali, proč je úsporná politika rozumnější než utrácení.

Obhajoba vlastní politiky

"Spousta zemí, když začala krize, měla přehnanou důvěru ve státní sektor a jeho schopnost nahradit investicemi a nákupy výpadky firem na trhu. To se ukázalo jako nesmyslné, ty země zvýšily dluh a dostaly se do problémů: Můžeme být rádi, že jsme touto cestou nešli," vysvětloval za pultíkem ekonom Mejstřík z Univerzity Karlovy. Za svůj výstup podle deníku sklidil potlesk.

Diskuse přilákala mnoho účastníků. "Na své premiéře měl expremiér plno," píše Mf Dnes. Jako divák se přišel podívat i exministr Alexandr Vondra, který rovněž pracuje na škole.

Petr Nečas se po pádu vlády drží stranou, neposkytuje téměř žádné rozhovory médiím a na veřejnosti bývá viděn jen sporadicky. I pro institut prý pracuje převážně z domova. "Připravuje konference, semináře, veřejné diskuse a publikace z oblastí obrany a bezpečnosti a sociálních věcí. Jedná se o různé aktivity v rámci výzkumné a tvůrčí práce," přiblížil Nečasovu náplň prorektor Cevro Institutu Ladislav Mrklas.

Podle zdroje z vedení školy by kromě toho měl Nečas zahájit vlastní semináře pro studenty na téma sociální politika, penzijní systémy a bezpečnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

18:40 Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš nepřestává ve své kritice vlády Petra Fialy (ODS); vzal si na mušku …