Takto se braňte exekutorům, poradila poslankyně čtenářce

14.07.2011 20:02

Poslankyně Ivana Weberová odpovídala na ParlamentníchListech.cz na dotaz čtenářky, zda se běžný člověk bude moci bránit exekutorům, aniž by měl oporu v zákonných normách. Tvrdí, že občan je zákonem chráněn.

Takto se braňte exekutorům, poradila poslankyně čtenářce

„Zákonné normy týkající se inkasních agentur existují," uklidnila Weberová čtenářku hned na začátku. Dodává, že novela zákona o rozhodčím řízení, která nyní prošla ve Sněmovně prvním čtením, by měla situaci ještě zlepšit. „Domnívám se, že skutečně pomůže podstatně snížit množství případů, při kterých docházelo a dochází k nekalým praktikám především ze strany některých společností poskytujících spotřebitelské úvěry," píše.

Skutečnost není černobílá

Advokátka v praxi sama přišla do styku s případy, kdy společnosti poskytující spotřebitelské úvěry používaly nestandardních a nezákonných praktik. Zároveň však upozorňuje, že často si problém zavinili sami spotřebitelé svou nedbalostí. „Spotřebitelé přistupovali v naprosté většině případů k uzavírání úvěrových smluv velice lehkomyslně," říká Weberová. „Při tvorbě norem je rovněž třeba brát na zřetel, že skutečnost není černobílá a že neexistují jen zlí věřitelé a hodní dlužníci, ale že je tomu hodně často i naopak," uzavírá problém Weberová.

Čtěte více:

Sklenák (ČSSD): Návrh pro exekuce dávek nepodpoříme 

Exekuce českého majetku v Paříži. Blamáž nebo realita?

Beneš (KSČM): Exekuce bez soudu?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor:

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…