Takto se dnes žije na Krymu, ukazoval na ČT politický geograf. Drahota a ruská propaganda

18.09.2014 19:58

Politický geograf Martin Riegl byl hostem čtvrtečního Interview ČT24, hovořil o rusko-ukrajinském konfliktu i o dnes největší hrozbě ve světě. Došlo i na otázku Krymu, kde se prý lidem nežije úplně lehce, a na skotské referendum.

Takto se dnes žije na Krymu, ukazoval na ČT politický geograf. Drahota a ruská propaganda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ukrajinské neštěstí

V úvodu pořadu odborník prohlásil, že obyvatelé Krymu sice dělí pohled na to, zda bylo připojení k Rusku správné či ne, ale ekonomicky tato anexe dopadla na prakticky všechny tamní občany. „Týká se to např. dodávek vody, Ukrajina začala uplatňovat tržní ceny,“ upozornil geograf.

Janě také prohlásil, že o politickém systému Ruské federace rozhodně nelze říci, že by to byl systém demokratický. „Represivní státní aparát RF je natolik silný a ta opozice natolik slabá, že strana Jednotné Rusko vyhrává všechny volby,“ upozornil Riegl. V médiích navíc převládá ruská státní propaganda. Represe se prý navíc stále prohlubují.

A jak je to s protiruskými sankcemi? „Pokud bylo cílem sankcí, aby Rusko vrátilo Krym, tak sankce neuspěly,“ podotkl odborník. Jiná věc je, že tyto sankce podlamují ruskou ekonomiku a země je cítí. Ruský prezident Putin ale možná udělal chybu při anexi Krymu, protože od Ukrajiny „odloupl“ voliče, kteří byli nakloněni spíše Rusku. Totéž platí o oblasti Donbasu, a pokud by tato oblast připadla Rusku, zřejmě by ztratil vliv na směřování zbývajících částí Ukrajiny.

Islámský stát a Skotsko

Ve druhé polovině pořadu hovořil také o hrozbě Islámského státu. Z krátkodobého hlediska se prý daří islámským radikálům dosahovat úspěchů a pod příslibem nastolení určitého práva, byť pochybného, si získávají srdce nemalé části obyvatel. Ale dlouhodobě podle hosta radikálové neuspějí a to i kvůli demonstrativním popravám, které se odehrávají na území ovládaném radikály.

„Myslím si, že ze střednědobého hlediska to pro ně není úplně dobré, protože se jim podařilo proti sobě sjednotit velké síly,“ podotkl expert.

V závěru vysílání došlo i na otázku referenda ve Skotsku, které probíhá právě dnes. Kriegl hned na začátku své odpovědi zdůraznil, že nelze srovnávat referendum na Krymu s referendem ve Skotsku. To druhé je prý legitimní. A pokud je o výsledek, pokud bude vysoká účast, řekněme okolo 90%, odborník předpokládá, že spokojenější budou přívrženci spojení s Velkou Británií.

Současně ale upozornil, že skotské referendum posílí dělící tendence v celé Evropě. To ostatně již dnes dobře vidíme v Belgii či Španělském Katalánsku.

Nakonec uvedl, že nelze příliš srovnávat rozdělení Československa s dnešním skotským referendem, neboť Československo se rozpadlo na základě dohody politických elit, zatímco ve Skotsku jde proces „odspodu“ - referendem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…