Takto se hřeší v bezpečnostních sborech. Vydírání, úplatky, exekuce

22.11.2014 17:10

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) uveřejnila zprávu monitorující činnost bezpečnostních sborů za rok 2013. Vyplývá z ní, že klesl počet užitých odposlechů, stejně jako počet trestných činů policistů. Přesto zůstává problémem vydírání a přijímání úplatků u sborů. Někteří čelí exekucím. Informace ze zprávy uveřejnil server Echo24.cz.

Takto se hřeší v bezpečnostních sborech. Vydírání, úplatky, exekuce
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Věznice Pankrác

„Klesly trestné činy u policistů a zastavili jsme jejich nárůst u vězeňské služby. Mírný nárůst je jen u celní správy. To je pozitivní. Co už je méně pozitivní, že nám roste podíl mravnostních trestných činů. A samozřejmě problémem je i vydírání,“ řekl k vyšetřování GIBS šéf sněmovní komise pro kontrolu činnosti GIBS Václav Klučka z ČSSD.

S vydíráním a vyžadováním úplatku se prý můžeme setkat ve věznicích. Dozorci si je vynucují na vězních. Poslanec nabízí vysvětlení. Faktické ohodnocení jejich práce neodpovídá její náročnosti, tak se to někdy členové vězeňské služby snaží kompenzovat. Jeho kolega Roman Váňa (ČSSD) dodává, že díky škrtům z předchozích let se příslušníci Vězeňské služby ČR dostávali i do exekučních problémů, pročež hledali cestu, jak z nich ven. Trestnou činnost u vězeňské služby by tedy mohlo pomoci snížit i navýšení platů státních zaměstnanců.

Poslanci jsou s prací komise spokojeni, oceňují skutečnost, že dotahuje věci do konce. Nesmí se ale usnout na vavřínech a je třeba neustále vychovávat profesionály, kteří budou svou práci u inspekce brát zodpovědně a dají do ní srdce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…