Takto se je to s uprchlíky v ČR. Informuje premiér Sobotka

13.09.2016 18:01

Než se dostal premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) ke slovu v Poslanecké sněmovně, aby přednesl zprávu o stavu migrační krize, předcházela tomu humorná situace. Byť byl bod nazván zprávou předsedy vlády, chtěli jej předstihnout někteří poslanci. Sobotka se však nedal.

Takto se je to s uprchlíky v ČR. Informuje premiér Sobotka
Foto: Daniela Černá
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

„Naposledy jsem zde na toto téma hovořil v březnu tohoto roku po uzavření dohody Evropské unie s Tureckem,“ vzpomněl úvodem Sobotka. Česká republika podle něj však i nadále není součástí žádné dominantní migrační trasy.

„Počet zadržených migrantů je dlouhodobě nízký. Jde o desítky lidí měsíčně, kteří přes naši vlast projíždějí do jiných evropských zemí. I nadále nejsme cílovou zemí migrace ani tranzitní zemí migrace. Jsme okrajovou tranzitní zemí. Na konci srpna bylo v našich detenčních zařízeních 107 osob,“ poznamenal premiér s tím, že nejvíce osob je z Ukrajiny, následně z Iráku. Minimální počet běženců je z Afghánistánu, z Vietnamu či Ruska. 

O azyl v České republice podle jeho slov požádala necelá tisícovka osob. Svá slova následně věnoval i integraci, kdy vláda chce vytvořit podmínky pro integraci všech lidí, kterým bude udělen status azylanta.

„Dohoda s Tureckem vedla k omezení nelegální migrace směrem do Evropy. Na evropské úrovni došlo k výraznému uvolnění migračního tlaku. Česká republika dlouhodobě klade důraz na opatření, která by snížila příliv uprchlíků do Evropy,“ poznamenal následně Sobotka. Zmínil i skutečnost, že klesá počet nelegálních migrantů přes řecko-tureckou hranici.

Kvóty považuje Sobotka za mrtvé řešení. Důležitá jsou podle něj flexibilní cesta všech států Evropské unie a dodržování pravidel ohledně fungování Schengenu. „Schengen se neudrží, nebude-li silnější ochrana vnější hranice,“ uzavřel Sobotka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…