Takto se před 28 lety domlouvali estébáci na studenty

16.11.2017 21:58

Během událostí sedmnáctého listopadu 1989 významnou roli sehráli příslušníci Státní bezpečnosti (StB). Na archivních záběrech bylo možné sledovat, jak estébáci monitorovali studentské manifestace a domlouvali se na zásahu proti nim.

Takto se před 28 lety domlouvali estébáci na studenty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Památník 17.11. na Národní třídě

Jako první je na záběrech ve videu na serveru iDNES.cz vidět sledovačka, která začala v Albertově zhruba před čtvrtou hodinou odpoledne. Právě tady se totiž sešli převážně studenti s protirežimními hesly k uctění památky Jana Opletala, který byl smrtelně zraněn během protinacistické demonstrace osmadvacátého října 1939.

Po jeho pohřbu a protestech, které jej provázely, pak bylo sedmnáctého listopadu zatčeno a do koncentračních táborů posláno dvanáct set studentů. Devět jich bylo ještě ten den popraveno.

CELÝ TEXT ZDE

Přibližně kolem devatenácté hodiny StB nadále monitorovala průvod demonstrantů, kteří právě mířili z Albertova přes Vyšehrad směrem do centra Prahy. V rádiích je také slyšet, jak se příslušníci domlouvají, koho je třeba sledovat a natáčet.

Další záběry umožňují poslech rádiové komunikace mezi policisty, ti se totiž snaží koordinovat postup proti demonstrantům, kteří se kolem osmé hodiny večer nacházejí na Národní třídě. Tou dobou už příslušníci veřejné bezpečnosti vytahují jednotlivce z davu, začíná jejich zatýkání, velmi hrubé zacházení a bití, poté jsou příslušníky odvedeni do autobusů, které je následně odvážejí. Videa, která server iDNES.cz do článku použil, pocházejí z Ústavu pro studium totalitních režimů.

reklama

autor: nab

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…