Takto se to dělá. Když prý britští labouristé zvolí do čela levičáka, velcí dárci jim přestanou přispívat

09.08.2015 8:26

Pokud se v nadcházejících volbách stane předsedou britské Labouristické strany představitel krajně levicového proudu Jeremy Corbyn, přijde formace o skupinu hlavních dárců zajišťujících velkou část stranických příjmů. Podle listu The Telegraph sponzoři hlavní britské opoziční strany pohrozili, že bude mít pro ni volba jednoho z hlavních adeptů na funkci po Edu Milibandovi fatální důsledky.

Takto se to dělá. Když prý britští labouristé zvolí do čela levičáka, velcí dárci jim přestanou přispívat
Foto: pixabay.com
Popisek: vlajka Velké Británie

Šestašedesátiletý Corbyn, který je o generaci starší než další uchazeči o vedení nejsilnější britské levicové strany, získal koncem července volební podporu největšího počtu místních organizací strany, což naznačuje jeho velké šance. Podle britského deníku to s obavami sleduje pětice největších finančních podporovatelů strany, kteří hodlají kvůli Corbynovi přestat plnit stranickou pokladnu. To by pro labouristy znamenalo, že budou financováni již prakticky pouze z peněz odborových svazů.

"Nikdy nesázím na mrtvého koně," prohlásil například multimilionář Assem Allam, který nedávno věnoval straně půl milionu liber (přes 19 milionů korun) a s Corbynem v čele prý žádné další peníze nepřidá. Rovněž další štědří dárci se vyjádřili podobně, což by stranu mohlo připravit o několik milionů liber ročně, což je pro její fungování zásadní částka.

Levice bude volit nového šéfa poté, co Miliband rezignoval kvůli neúspěchu v květnových parlamentních volbách

Podle dárců by volba předsedy, který se kdysi hlásil k myšlenkám Karla Marxe a proslul výzvami ke znárodnění některých britských podniků, mohla uvrhnout stranu do opozice na dlouhá léta.

Levice bude volit nového šéfa poté, co Miliband rezignoval kvůli neúspěchu v květnových parlamentních volbách, které navzdory vyrovnaným průzkumům přesvědčivě vyhráli konzervativci. Volby začnou 14. srpna a jejich výsledek bude znám 12. září.

Zástupce centristického křídla strany a patrně hlavní Corbynův konkurent Andy Burnham varoval, že případné Corbynovo vítězství může kvůli jeho vyhraněnému slovníku rozdělit stranu na dvě nesmiřitelné skupiny.

Corbynovi stoupenci, mezi něž patří rovněž největší odborové skupiny v zemi, naopak tvrdí, že je jeho volba východiskem ze současné neuspokojivé situace strany, kterou do opozice zavedla centristická politika expremiéra Tonyho Blaira a jeho následovníků. "Podle nás je pro labouristy čas na změnu ... Uvnitř strany je virus a Jeremy Corbyn je lék," řekl jeden z odborářských lídrů Dave Ward.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…