Takto se to má s výbuchy ve Vrběticích. Policejní prezident Tuhý promluvil u Moravce

14.12.2014 13:13

„Policie tu je dnes ve dvojroli. V prvním případě tu řeší následky mimořádné události z října letošního roku. Tady myslím, že stát neselhal. Druhá rovina je rovina kontrol, a tady nevylučuji, že by mohlo dojít i k nějakým legislativním změnám, které by měly napomoci větší ochraně obyvatel," uvedl policejní prezident Tomáš Tuhý v nedělním pořadu ČT Otázky Václava Moravce.

Takto se to má s výbuchy ve Vrběticích. Policejní prezident Tuhý promluvil u Moravce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní zásah, ilustrační foto

Podle jeho názoru je sporné, zda lze areál Vojenského technického ústavu označit za vojenský, polovojenský či civilní subjekt. „To se prověřuje. Na základě té analýzy musíme říci, že policie udělá maximum pro to, aby se tyto vztahy vyjasnily," přislíbil dále.

Policie hodlá do budoucna předcházet tomu, aby se něco podobného opakovalo. Kontrolu podobných míst ale nemá na starosti jen policie, ale např. také Český báňský úřad. Nesmíme zapomínat ani na to, že skladovat takto nebezpečný materiál mohou jen prověřené subjekty s povolením. „Tady si nemyslím, že by byl problém, problém byl spíše v následné koordinaci kontrol," řekl Tuhý. Policie prý kontroly prováděla, od roku 2011 byly dvě, ale policejní prezident před kamerami nemůže sdělovat detaily. „V případě, že by kontroly zjistily taková pochybení, která by ohrožovala občany na životech, tak by příslušné orgány konaly jinak," prozradil. Tím dal najevo, že při kontrolách zjištěný stav byl v normě.

Mechanismus státní kontroly je dán zákonem, a podle Tuhého rozhodně nejde o kontroly povrchní. Je kontrolován uskladněný materiál, ale i skutečnost, zda mají příslušní pracovníci právo k manipulaci s daným materiálem. „Policie ČR má určitou vymezenou část svých zaměstnanců, kteří jsou vyškoleni a připraveni plnit své povinnosti v rámci státní kontroly, ročně se uskuteční přes 400 kontrol," zaznělo také z jeho úst. Zároveň si ale postěžoval, že početní stavy policie v posledních letech klesaly, což do jisté míry kontroly limitovalo. Patřičnou licenci má totiž přes dva tisíce soukromých subjektů.

Jak příště skladovat munici, aby neohrožovala lidi

Policejní prezident doufá, že se díky penězům navíc od vlády podaří navýšit počet kontrolorů a tedy i kontrol. „Já bych ale byl nerad, kdyby se tu šířilo nějaké povědomí, že k neštěstí ve Vrběticích došlo v důsledku nedostatečných kontrol," dodal k tomu. Zopakoval ale, že policie vše důkladně zkoumá. K tomu ve speciálně vytvořeném týmu pracují i experti z policejního prezidia. Tento tým mimo jiné řeší i otázku, jak příště skladovat munici, aby to neohrožovalo životy obyvatel.

Dnes se ale policie nedostala ještě ani k ohledání místa činu, protože přetrvává krizový stav. Proto byla také posílena ostraha areálu, která má zajistit to, aby místo činu zůstalo i navzdory ubíhajícímu času nedotčené. Velmi komplikované prý byly i smluvní vztahy jednotlivých subjektů a jejich rozplétání je také úkolem vyšetřovatelů.

Ochrana lidských životů je podle Tuhého vždy na prvním místě. Rozhodně proto hájil nedávnou další evakuaci obyvatel, když se přišlo na to, že ve střeše jednoho ze skladů uvízl granát. „Nikdo by si nevzal na zodpovědnost takové rozhodnutí neučinit," zdůraznil.

Migrace

V závěru pořadu se Tuhý vyjadřoval k tématu hrozícího nárůstu počtu migrantů vzhledem k dění ve světě. Prezident jasně řekl, že krátkodobě policie může posílit kontroly na hranicích, pokud to bude nezbytné, přičemž krátkodobě znamená zhruba po dobu jednoho měsíce. Kdyby to mělo být déle, policie by potřebovala výrazně navýšit stavy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …