Takto se zachází se sněmovními nováčky. Podívejte se

20.11.2013 4:38

ANKETA Chodbami Poslanecké sněmovny se procházejí noví poslanci a zabydlují se ve svých kancelářích. ParlamentnímListům.cz prozradili, jaké jsou jejich první dojmy, co všechno dostali nebo kterým místům se chtějí ve sněmovně raději vyhnout. Osvědčení o zvolení obdrží na první schůzi 25. listopadu, od jejich zvolení jim už ale běží plat.

Takto se zachází se sněmovními nováčky. Podívejte se
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanecká sněmovna ČR

„Oceňuji vysokou profesionalitu těch, kteří nás uvádí do problémů, abychom se orientovali při prvních krocích ve sněmovně, kdy ještě nevíme, která klika je od záchodu a která od kanceláře. Dostali jsme přidělené byty. Já ale nechci jiné ubytování než to, které je přímo v Poslanecké sněmovně, pokud je to možné,“ řekla pro ParlamentníListy.cz bývalá novinářka Jana Lorencová, zvolená za hnutí ANO v Moravskoslezském kraji.

Vozka: Dostali jsme dva notebooky

Její kolega z hnutí ANO Vlastimil Vozka a primátor Mostu popisuje pro ParlamentníListy.cz své první kroky v nové roli poslance takto: „Je pravda, že několik jednání v Praze a převzetí kanceláře včetně prostor klubu už proběhlo, dostali jsme dva notebooky - jeden pro práci v Praze, jeden do regionální kanceláře. Velmi mile mě překvapil kvalitní servis, jak o nás pečují, všechno trpělivě vysvětlují, zaměstnanci sněmovny pro nás mají pochopení. Zarazilo mě, jak je ta budova jedno velké bludiště, tolik chodeb a spojek. Na to si budu muset zvykat.“

Některým místům se poslanec Úsvitu raději vyhne

Interiér Parlamentu zaskočil i Martina Lanka, který byl zvolen na Vysočině za Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury. „Měli jsme teď už třetí zasedání klubu, takže s fungováním těchto základních věcí ve sněmovně jsme se už prakticky všichni seznámili, a to hlavně díky pomoci kolegů, kteří už mají minimálně jedno nebo i více funkčních období ve sněmovně za sebou, takže se nás jako nováčků ujali. Už najdu kancelář, najdu místnost na jednání klubu a bez problému si dojdu na oběd. Faktem je, že jsem nečekal, i když jsem byl varován, že Poslanecká sněmovna jako taková je poměrně rozsáhlé bludiště. Naivně jsem se domníval, že to je v podstatě jedna budova a až teď jsem zjistil, že to je komplex, navíc průchozí i nejrůznějšími katakombami a uvnitř se tam kříží jednotlivé chodby, křižovatky a schodiště, takže se tam sám příliš pouštět moc nehodlám. Ale tam, kam potřebuji, se už dostanu,“ shrnul své první dojmy ze sněmovny Lank.

Kučera: Čekal jsem to horší

A jak se s novým prostředím seznamuje Michal Kučera z TOP 09? „Nejdřív jsem musel najít, jak se vůbec dostanu do Poslanecké sněmovny, do své kanceláře a do kantýny. Tak to již trefím, což považuji za pozitivní. Zatím jiné než pozitivní dojmy nemám, čekal jsem to horší, na práci ve sněmovně se těším,“ prozradil lídr TOP 09 v Ústeckém kraji.

Aulická: Všichni jsou vstřícní

„Co se týče zabydlování, musím říci, že všichni jsou velmi příjemní. Kancelář jsme dostali opravdu velmi rychle a je krásná. Nemám žádný negativní dojem, všichni jsou vstřícní. Přímo v Poslanecké sněmovně, když jsem tam vešla, mě překvapilo, že ten sál je malý, než jak jsem si představovala,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz Hana Aulická z KSČM, taktéž zvolena v Ústeckém kraji.

reklama

autor: pl, vf

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …