Takto se zachází se sněmovními nováčky. Podívejte se

20.11.2013 4:38

ANKETA Chodbami Poslanecké sněmovny se procházejí noví poslanci a zabydlují se ve svých kancelářích. ParlamentnímListům.cz prozradili, jaké jsou jejich první dojmy, co všechno dostali nebo kterým místům se chtějí ve sněmovně raději vyhnout. Osvědčení o zvolení obdrží na první schůzi 25. listopadu, od jejich zvolení jim už ale běží plat.

Takto se zachází se sněmovními nováčky. Podívejte se
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanecká sněmovna ČR

„Oceňuji vysokou profesionalitu těch, kteří nás uvádí do problémů, abychom se orientovali při prvních krocích ve sněmovně, kdy ještě nevíme, která klika je od záchodu a která od kanceláře. Dostali jsme přidělené byty. Já ale nechci jiné ubytování než to, které je přímo v Poslanecké sněmovně, pokud je to možné,“ řekla pro ParlamentníListy.cz bývalá novinářka Jana Lorencová, zvolená za hnutí ANO v Moravskoslezském kraji.

Vozka: Dostali jsme dva notebooky

Její kolega z hnutí ANO Vlastimil Vozka a primátor Mostu popisuje pro ParlamentníListy.cz své první kroky v nové roli poslance takto: „Je pravda, že několik jednání v Praze a převzetí kanceláře včetně prostor klubu už proběhlo, dostali jsme dva notebooky - jeden pro práci v Praze, jeden do regionální kanceláře. Velmi mile mě překvapil kvalitní servis, jak o nás pečují, všechno trpělivě vysvětlují, zaměstnanci sněmovny pro nás mají pochopení. Zarazilo mě, jak je ta budova jedno velké bludiště, tolik chodeb a spojek. Na to si budu muset zvykat.“

Některým místům se poslanec Úsvitu raději vyhne

Interiér Parlamentu zaskočil i Martina Lanka, který byl zvolen na Vysočině za Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury. „Měli jsme teď už třetí zasedání klubu, takže s fungováním těchto základních věcí ve sněmovně jsme se už prakticky všichni seznámili, a to hlavně díky pomoci kolegů, kteří už mají minimálně jedno nebo i více funkčních období ve sněmovně za sebou, takže se nás jako nováčků ujali. Už najdu kancelář, najdu místnost na jednání klubu a bez problému si dojdu na oběd. Faktem je, že jsem nečekal, i když jsem byl varován, že Poslanecká sněmovna jako taková je poměrně rozsáhlé bludiště. Naivně jsem se domníval, že to je v podstatě jedna budova a až teď jsem zjistil, že to je komplex, navíc průchozí i nejrůznějšími katakombami a uvnitř se tam kříží jednotlivé chodby, křižovatky a schodiště, takže se tam sám příliš pouštět moc nehodlám. Ale tam, kam potřebuji, se už dostanu,“ shrnul své první dojmy ze sněmovny Lank.

Kučera: Čekal jsem to horší

A jak se s novým prostředím seznamuje Michal Kučera z TOP 09? „Nejdřív jsem musel najít, jak se vůbec dostanu do Poslanecké sněmovny, do své kanceláře a do kantýny. Tak to již trefím, což považuji za pozitivní. Zatím jiné než pozitivní dojmy nemám, čekal jsem to horší, na práci ve sněmovně se těším,“ prozradil lídr TOP 09 v Ústeckém kraji.

Aulická: Všichni jsou vstřícní

„Co se týče zabydlování, musím říci, že všichni jsou velmi příjemní. Kancelář jsme dostali opravdu velmi rychle a je krásná. Nemám žádný negativní dojem, všichni jsou vstřícní. Přímo v Poslanecké sněmovně, když jsem tam vešla, mě překvapilo, že ten sál je malý, než jak jsem si představovala,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz Hana Aulická z KSČM, taktéž zvolena v Ústeckém kraji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pl, vf

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…