Takto to Merkelová schytala za volby: Mimo jiné i od kolegyně z vlastní strany

15.03.2016 10:44

Političtí komentátoři se v předních západních denících a magazínech i nadále vyjadřují k volebním výsledkům v Německu. Postavení kancléřky Merkelové je podle jejich názoru oslabeno, ale zdaleka prý ještě neznamená její konec ve vrcholné politice. Tvrdě Merkelovou vedle šéfa CSU Seehofera kritizovala i poslankyně z vlastní strany Erika Steinbachová.

Takto to Merkelová schytala za volby: Mimo jiné i od kolegyně z vlastní strany
Foto: bundeskanzlerin.de, tan
Popisek: Německá kancléřka Angela Merkelová

Komentátor levicového britského magazínu The New Statesman George Eaton tvrdí, že volební výsledky v Německu se nedají vyložit jako nesouhlas voličů s imigrační politikou otevřených dveří kancléřky Angely Merkelové. „Pravicová Alternative für Deutschland (AfD) sice skončila druhá v Sasku-Anhaltsku a třetí v dalších dvou spolkových zemích, ale stejně nelze hovořit o nějakém potrestání kancléřky Merkelové,“ tvrdí Eaton a argumentuje vítězstvím Zelených v Bádensku-Württembersku, kteří přitom její imigrační politiku plně podporují.

Celý komentář Eatona v The New Statesman je ZDE.

Názor Eatona je však mezi evropskými komentátory spíše ojedinělý. A nejenom mezi nimi. Opačné stanovisko dle berlínského dopisovatele britského deníku The Financial Times Stefana Wagstyla zastává také šéf CSU a jeden z největších německých kritiků přistěhovalecké politiky kancléřky Merkelové Horst Seehofer. „Po takových volebních výsledcích není možné říci, že je vše v pořádku a budeme pokračovat jako dřív. Volby přinesly razantní posun,“ cituje Wagstyl bavorského premiéra a tvrdí, že politický tlak na kancléřku se bude zvyšovat.

Celý komentář v The Financial Times najdete ZDE.

Kancléřka ovšem ústy svého mluvčího Steffena Seiberta avizovala, že nehodlá na své imigrační politice nic zásadního měnit. Se svou troškou do mlýna přispěchal i nejprodávanější deník v zemi Bild, když článek věnující se volbám opatřil titulkem „Volební zemětřesení otřásá Berlínem“. Wagstyl dále připomíná, že se podařilo AfD mobilizovat i ty, kteří jinak k volbám nechodí. Strana navíc získala mnoho hlasů od těch, kteří v minulosti volili právě CDU a v Bádensku-Württembersku a Sasku-Anhaltsku dokonce předstihla SPD.

Jak uvádí britský deník The Daily Mail, svůj postoj k imigrační politice nehodlá po „volebním výprasku“ měnit ani vicepremier a šéf SPD Sigmar Gabriel. „Naše pozice zůstávají neměnné. Věříme v lidskost a solidaritu. Na tom nehodláme nic měnit,“ cituje deník šéfa socialistů, kteří jsou koaličním partnerem CDU. Kritické hlasy se však po zveřejnění volebních výsledků ozvaly přímo z řad CDU i dalšího koaličního partnera CSU. Nejostřejší byla v tomto směru poslankyně za CDU Erika Steinbachová. „V oblasti imigrační politiky se vláda chová diktátorsky,“ napsala Steinbachová na svém twitteru.

Celý text z The Daily Mail máte k dispozici ZDE.

Za CSU se vedle bavorského premiéra Seehofera kriticky vyjádřil také jeho kolega Andreas Scheuer, který v rozhlasovém rozhovoru poznamenal, že Německo musí přijít s okamžitým řešením, které přinese snížení přílivu uprchlíků do země. „Výsledky voleb ukazují, že mnoho voličů je s dosavadním postupem vlády v oblasti přistěhovalecké politiky nespokojeno. Všechny hlavní politické strany by proto měly z voleb vyvodit důsledky,“ řekl Scheuer. Nejnekompromisnější byla logicky šéfka AfD Frauke Petryová. „Musíme od základu přehodnotit naši imigrační politiku. Pohádka o kvalifikovaných migrantech byla od začátku naivní a lživá. AfD znovu nastolí v Německu právní stát,“ přislíbila Petryová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …