Takto to bylo s výpadkem vysílání z Hradu. Česká televize se prý vymlouvá, ale chyba byla u ní

29.10.2014 17:33

Do časů, kdy televizní vysílání nebylo spolehlivé a na obrazovce se často objevila místo vysílání informace o poruše, se v úterý přenesli diváci, kteří chtěli na České televizi sledovat slavnostní shromáždění z Pražského hradu, kterým měly vyvrcholit oslavy 28. října. Mezi Českou televizí a Správou Pražského hradu se následně rozpoutal spor, kdo selhání techniky zavinil.

Takto to bylo s výpadkem vysílání z Hradu. Česká televize se prý vymlouvá, ale chyba byla u ní
Foto: Repro foto ČT
Popisek: Režisér Robert Sedláček přebírá medaili od prezidenta Zemana

Několik minut po osmé hodině, právě když měl přímý přenos ze slavnostního shromáždění začít, došlo k selhání techniky, které znemožnilo přenos. ČT do vysílání improvizovaně nasadila zprávy a přenos začal s několikaminutovým zpožděním právě ve chvíli, kdy do sálu vstupoval prezident Zeman.

Výpadku vysílání si povšiml i sám prezident a ve svém projevu si do vysílatele rýpl. Česká televize se ale ve středu ohradila, že z její strany nic zanedbáno nebylo a příčiny výpadku byly v okolnostech, které její zaměstnanci ovlivnit nemohli.

„Příprava tohoto důležitého přenosu probíhala ze strany České televize důsledně a její štáb byl na místě již od rána, přičemž veškeré vstupy i vysílání Událostí proběhlo z místa bez jakéhokoli defektu,“ uvedla mluvčí ČT Alžběta Plívová. Příčinou kolapsu byl prý vypadlý jistič v rozvodně, který ale měla zajistit Správa Pražského hradu.

Celé prohlášení Správy Pražského hradu ZDE

Hradní správa ovšem následně vydala tiskové prohlášení, ve kterém se proti tomuto nařčení ohradila. Česká televize podle nich požádala pro svá vysílací zařízení o zajištění celkového příkonu 70 kilowatt. Poskytnuty jí, tak jako v předchozích letech, byly dvě zásuvky o celkovém příkonu 83 kilowatt, tedy více, než bylo požadováno.

„Výpadek jednoho ze dvou 63ampérových jističů byl tedy patrně důsledkem přetížení za odběrným místem způsobeným na straně ČT,“ upozorňuje Správa Pražského hradu. Za odběrným místem už prý její pracovníci nemohli přetížení nijak ovlivnit, a proto nemají na několikaminutovém přerušení vysílání žádnou vinu. Naopak prý její pracovníci dokázali zabránit výpadku většího rozsahu, když do rozvodny improvizovaně zajistili trvalý fyzický dozor.

„Sdělení ČT ve věci výpadku dodávky energie do sdělovacích prostředků pokládáme za neseriózní,“ ohradil se Hrad proti tvrzením ČT.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…