Takto to chodí v Bruselu, ukazuje ODS. Její frakci vůbec nepozvali do televizní debaty

17.05.2014 14:42

V debatách kandidátů na příštího předsedu Evropské komise budou zastoupeni pouze eurofederalisté, což se nelíbí občanským demokratům. Tvrdí totiž, že Aliance evropských konzervativců a reformistů, která v Evropském parlamentu disponuje pátou nejsilnější frakcí, byla z debat vyloučena. „Slovo nedostanou miliony občanů, kteří si naopak přejí volnější evropskou integraci a navracení některých pravomocí zpět na národní úroveň,“ stěžuje si ODS na svých webových stránkách.

Takto to chodí v Bruselu, ukazuje ODS. Její frakci vůbec nepozvali do televizní debaty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Zahradil

„Panevropské politické strany chtějí ze souboje svých kandidátů, o kterých nikdy neslyšelo až 86% občanů, udělat téma letošních eurovoleb. Argumentují přitom Lisabonskou smlouvou, kterou ovšem svévolně dezinterpretují,” tvrdí předseda AECR Jan Zahradil. „Smlouva pouze říká, že předseda EK je jmenován členskými státy s přihlédnutím k výsledku voleb do Evropského parlamentu. My politizaci Evropské komise odmítáme, a proto se aliance rozhodla svého kandidáta na post předsedy EK nenominovat,“ dodává.

Celý text ZDE

Zahradil také poukazuje na to, že AECR se opakovaně obracela na Evropskou vysílací unii EBU s požadavkem, aby byli její zástupci přizváni do diskusí a mohli tento postoj obhajovat. EBU však prý účast evropských konzervativců odmítla.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

„AECR nesouhlasí s harmonizací daní, se vznikem evropských ambasád nebo evropské armády. Věříme, že unijní byrokracii je zapotřebí reformovat tak, aby měli občané znovu prospěch z existence volného trhu a z volného pohybu osob, zboží a služeb. Chceme hovořit za miliony občanů, kteří se nechtějí stát součástí federálního superstátu,“ zdůrazňuje a jedním dechem dodává, že tento názor v diskuzi nezazní, protože federalisté budou diskutovat jen sami se sebou.

Zahradil poukazuje také na výsledky únorového průzkumu společnosti ComRes provedeného v šesti nejlidnatějších státech EU, podle nichž většina občanů další integraci a federalizaci Unie odmítá a požaduje naopak navracení pravomocí na národní úroveň.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…