Takto to dopadlo s referendem o hazardu v Ústí nad Labem

11.10.2014 19:28

Referendum o zákazu hazardu v Ústí nad Labem je neplatné. K urnám přišlo jen 18 procent voličů. ČTK to řekl předseda městské volební komise a zároveň jeden z iniciátorů referenda Václav Pištora. K tomu, aby bylo závazné, je potřeba pětatřicetiprocentní účast. Pro nulovou toleranci se vyslovilo 93 procent hlasujících.

Takto to dopadlo s referendem o hazardu v Ústí nad Labem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Herna, ilustrační foto

"S výsledkem jsme spokojeni. Účast u voleb je podle průběžných výsledků 27 procent, což znamená, že k referendu přišel skoro každý," řekl ČTK Pištora. Za nízkou účastí vidí malou propagaci hlasování. "Město Ústí nad Labem z centrální úrovně nevyvinulo žádnou aktivitu na propagaci referenda. To, že se referendum koná, se voliči nedozvěděli z prezentace města na internetu ani z městského rozhlasu," doplnil Pištora.

Na termín komunálních voleb vyhlásil referendum v Ústí nad Labem až krajský soud

Iniciátoři referenda chtějí, aby vůli víc než 12.000 voličů, kteří hlasovali pro zákaz hazardu, zohlednili noví zastupitelé. "Za PRO! Ústí budeme iniciovat předložení vyhlášky, která bude zakazovat provoz heren opkamžitě na prvním zasedání zastupitelstva," dodal Pištora.

Na termín komunálních voleb vyhlásil referendum v Ústí nad Labem až krajský soud. Ústecký magistrát vyškrtal z petice požadující referendum téměř třetinu podpisů a návrh na referendum zastupitelé vůbec neprojednali. Město se kvůli rozsudku krajského soudu, který rozhodl o pořádání referenda, obrátilo na Nejvyšší správní soud (NSS) s kasační stížností. NSS nepřiznal stížnosti odkladný účinek. O stížnosti ale ještě nerozhodl.

Podle vyhlášky, která v Ústí nad Labem platí od roku 2007, je provoz automatů a videoterminálů povolen na víc než stovce míst. Město má v posledních letech z hazardu 50 až 70 milionů korun ročně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…